Tarihi Eser Kaçakçılarına Operasyon: İzmir’de Darbe

İzmir merkezli 24 ilde Define-1 Operasyonları... Bakan Yerlikaya: Suç örgütü üyesi 47 şüpheli yakalandı

İzmir Merkezli Operasyonda Tarihi Eser Kaçakçılarına Darbe Vuruldu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın açıklamasına göre, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen operasyonlar neticesinde, “Tarihi Eser Kaçakçılığı ve Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak” suçlarıyla ilgili 24 ilde “Define-1” operasyonları düzenlendi. Operasyonlar kapsamında Türkiye’ye ait tarihi eserleri kaçak kazılar yoluyla elde ederek yurt dışındaki müzayede evlerine satan organize suç örgütü üyelerine yönelik ciddi bir darbe vuruldu.

Yapılan incelemeler sonucunda, örgüt elebaşı konumundaki pazarlamacı olarak adlandırılan şahıs ve ailesine Avrupa ve ABD’deki müzayede evlerinden yaklaşık 72 milyon Türk lirası döviz cinsinden para gönderildiği ortaya çıktı. Ayrıca, Hırvatistan’da ele geçirilen bin 57 adet Türkiye kökenli tarihi eserin de örgütün faaliyetleri sırasında yurt dışına çıkarıldığı tespit edildi.

Operasyonlar sonucunda, 6 bin 325 adet sikke, 997 adet obje, 5 adet dedektör, 2 adet ruhsatsız tüfek, 1 adet ruhsatsız tabanca ve çok sayıda fişek ele geçirilirken, 47 şüpheli de gözaltına alındı. Bakan Yerlikaya, tarihi eser kaçakçılığıyla mücadele konusundaki kararlılıkla ilgili, “Tarihi ve kültürel mirasımıza zarar veren suç örgütlerine fırsat vermeyeceğiz. Tarihi eser kaçakçılarına karşı operasyonlarımız devam edecek ve adaletin önüne çıkarılacaklar.” dedi.