Tarım Bakanı Yumaklı’dan Sağlıklı ve Güvenli Gıda Çalışmaları Hakkında Açıklamalar

Tarım Bakanı Yumaklı: Yapay ete izin vermeyiz

Tarım Bakanı Yumaklı, “Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu” toplantısında yapay et tartışmalarına açıklık getirdi. Bakan Yumaklı, zaman zaman dile getirilen “Tarım Bakanlığı yapay ete izin verdi” iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. “Yapay et bakanlığımızın hiçbir zaman gündeminde olmamıştır, olmayacaktır. Yapay et üretimine izin verilmesi söz konusu değildir. Bu konuda mevzuat çalışmaları yapılmamıştır ve yapılmayacaktır. Amacımız, ülkemiz hayvancılığını geliştirmektir” dedi.

Bakan Yumaklı, aynı şekilde halkın endişelenmemesi gerektiğini söyleyerek, “Bakanlığın gıdalarda böcek ununa izin verdiği” iddialarının doğru olmadığını belirtti. “Böyle bir izin verme durumu söz konusu değildir. Vatandaşlarımız rahat olsun” diye konuştu.

Sağlıklı ve güvenli gıda temin etmek için çalıştıklarını vurgulayan Bakan Yumaklı, “Amacımız, halkımızın kesintisiz şekilde sağlıklı ve güvenilir gıda tüketmesini sağlamaktır. Bu nedenle gıda mevzuatı oluşturuyor ve 720 bin işletmede denetim yapıyoruz. Tüketici taleplerini titizlikle inceliyor ve değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

Son birkaç ayda tarım sektöründe devrim niteliğinde değişiklikler yaptıklarını söyleyen Bakan Yumaklı, yöresel ürünlerde renklendiricileri yasakladıklarını, bazı ürünlerde katkı maddelerinin kullanımını yasakladıklarını ve yurtiçi piyasaya sunulan bazı ürünlerin arzını yasakladıklarını belirtti. Ayrıca pastırma yüzey kaplamasında renklendiricilere sınırlama getirdiklerini, dondurma adının açık bir şekilde yazılmasını zorunlu hale getirdiklerini, tuz oranını düşürdükleri ürünlerin başında ekmek, salça, ayran, peynir, pastırma gibi ürünler olduğunu ve meyve sularında ilave şeker kullanımını yasakladıklarını ifade etti.