Tayyip Erdoğan, Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi’nde Türkiye-Körfez Ticaretinde Büyük Artışı Vurguladı ve Suriye’deki Çözüme İşaret Etti

Yatırımcılar için Türkiye güvenli liman

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Katar’da düzenlenen 44. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye ve Körfez ülkeleri arasındaki ticaret hacminin son 20 yılda önemli ölçüde arttığını ve geçtiğimiz yıl 23 milyar dolara ulaştığını belirtti. Erdoğan, Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin yeniden başlaması ve anlaşmanın kısa sürede yürürlüğe girmesinin ticaretin daha da artmasını sağlayacağına dikkat çekti. Ayrıca, Körfez ülkelerindeki kardeşlerin turistik seyahatlerinde Türkiye’yi tercih etmelerinin ayrıca bir gurur kaynağı olduğunu belirtti.

Erdoğan ayrıca, Körfez İşbirliği Konseyi ve Türkiye arasındaki stratejik diyalog bakanlar mekanizmasının bugüne kadar beş toplantı gerçekleştirdiğini ve 2024 yılının ilk çeyreğinde altıncı toplantıya ev sahipliği yapacaklarını söyledi. Türkiye’nin Körfez bölgesini Avrupa’ya bağlayan ulaştırma projelerine büyük önem verdiğini ve bu projelerin enerji işbirlikleriyle desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin uluslararası yatırımcılar için güvenli bir liman olduğunu ve Türk ekonomisine güvenen kardeşlere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. Ayrıca, Körfez ülkeleriyle savunma sanayi alanında önemli bir işbirliği yakaladıklarını ve bu işbirliğini çeşitlendirmenin faydalı olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez İşbirliği Konseyi’nin kendi içindeki kurumsal yapısını güçlendirmenin önemine dikkat çekerek, bu derinleşmenin genişlemeyle birlikte yürütülmesinin konseye yeni ufuklar açacağına inandığını belirtti. Türkiye’nin Körfez bölgesiyle stratejik işbirliğini karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar temelinde ilerletmeye hazır olduğunu vurguladı.

Suriye’deki siyasi çözüm konusuna da değinen Erdoğan, Gazze’deki mezalimin Suriye’yi de içine alan bölgesel bir savaşa dönüşmemesi gerektiğini vurguladı. Suriye’nin istikrara kavuşmasını engelleyen en büyük unsurun Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit eden terör unsurları olduğunu belirten Erdoğan, tüm kardeşlerin bu terör örgütlerine karşı müteyakkız olmalarını beklediğini söyledi. Suriye ihtilafına Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı temelinde siyasi bir çözüm hedeflediklerini ifade eden Erdoğan, Suriyelilerin güvenli bir şekilde geri dönüşleri için gereken koşulların oluşturulması gerektiğini ve tüm aktörleri bu doğrultuda işbirliğine çağırdıklarını belirtti.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına da değinen Erdoğan, Riyad’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Arap Ligi Olağanüstü Zirvesi’nde Filistin halkıyla dayanışmayı açık bir şekilde gösterdiklerini belirtti. Erdoğan, İsrail’in işlediği suçlar karşısında sessiz kalmamamız gerektiğini ve bu suçların karşılıksız kalmaması gerektiğini vurguladı. Türkiye olarak bölgeye yönelik insani yardımları artırarak sürdürdüklerini ve kalıcı bir ateşkesin sağlanması ve kesintisiz insani yardım akışının temin edilmesinin öncelikleri olduğunu belirtti. Ayrıca, 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasının önemine dikkat çekerek, garantörlük dahil olmak üzere Türkiye’nin bölge ülkeleriyle birlikte sorumluluk almaya hazır olduğunu beyan etti.