TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Namibya Ulusal Meclisi Başkanı Peter Katjavivi Arasında Tarihi Görüşme ve İşbirliği Protokolü İmzalandı!

Namibya’dan tarihi ziyaret

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Namibya Ulusal Meclisi Başkanı Peter Katjavivi ile Tarihi Görüşme Gerçekleştirdi!

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Namibya Ulusal Meclisi Başkanı Peter Katjavivi’nin resmi ziyareti kapsamında gerçekleşen baş başa görüşmede önemli açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, “Bugün Türkiye-Namibya ilişkileri bakımından tarihi bir güne tanıklık ediyoruz. Bu ziyaret, Namibya tarafından Türkiye’ye yapılan en üst düzey ziyaret olması bakımından tarihi bir önem arz ediyor” şeklinde konuştu. Ayrıca Namibya’nın Güney Afrika apartheid rejiminin yıkılmasında önemli katkıları olduğuna vurgu yapan Kurtulmuş, Namibya hükümetinin Filistin’e verdiği destekleri büyük bir takdirle karşıladıklarını belirtti.

Kurtulmuş, “Gazze’de İsrail’in soykırım boyutlarına varan katliamlarına karşı Namibya’nın uluslararası alanda gösterdiği tavrı ülkemiz olarak büyük bir takdirle karşılıyoruz. İsrail’deki Netanyahu hükümeti ve onun çetesinin ikinci apartheid rejimi olarak yıkılacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

AFRİKA AÇILIMI

Son 20 yılda Türkiye’nin Afrika açılımını gerçekleştirdiğini belirten Kurtulmuş, Türkiye-Namibya ilişkilerini istenen düzeye çıkarmak için çaba göstereceklerini belirtti. Katjavivi de Namibya ve Türkiye arasındaki işbirliğini derinleştirmeyi arzuladıklarını ifade ederek, Türkiye’nin kendileri için önemli bir partner olduğunu belirtti.

PARLAMENTER İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Heyetler arası toplantının sonunda TBMM ve Namibya Ulusal Meclisi arasında işbirliği protokolü imzalandı. Bu protokolle iki ülke ve halkları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunulacak. Denetim ve parlamentonun diğer faaliyetlerine ilişkin tecrübe ve bilgi paylaşımını güçlendirmek amacıyla ihtisas komisyonları, parlamenter dostluk grupları ve idari teşkilatlar arasında düzenli temaslar, karşılıklı ziyaretler ve ortak toplantılar yapılacak.