TBMM Çağrıyla Toplanacak, AYM Kararı İncelenecek

Meclis’te özel takvimli iki oturum

TBMM Genel Kurulu, Can Atalay’ın Milletvekilliğinin Düşürülmesi Kararını Ele Alacak

TBMM Genel Kurulu, tutuklu avukat Can Atalay’ın milletvekilliğinin Anayasa Mahkemesi tarafından “yok hükmünde” sayılmasının ardından olağanüstü bir toplantı gerçekleştirecek. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un çağrısıyla, 16 Ağustos Cuma günü saat 14.00’te toplanacak olan Genel Kurul’a, Anamuhalefet CHP öncülüğünde DEM Parti, Saadet-Gelecek grupları, DEVA, TİP, DP ve EMEP’li milletvekillerinin ortak dilekçesiyle toplantı çağrısı yapıldı.

Meclis İçtüzüğü’ne göre, Genel Kurul’un toplanabilmesi için en az 200 milletvekilinin hazır bulunması gerekiyor. Tahminlere göre, İYİ Parti dışında 220 sandalyeyi aşan başvurucuların toplantıda çoğunluğu sağlaması bekleniyor. İYİ Partili yöneticilerin de toplantıya katılma eğiliminde oldukları öğrenildi. Genel Kurul’da alınacak kararlarda Meclis Başkanlığı’nın tutumu ve çoğunluğun kararı belirleyici olacak.

Ancak, AK Parti’den bazı kurmaylar, AYM’nin “karar verilmesine yer olmadığına” hükmettiğini savunarak, AYM kararının okunması gerektiğine dair görüşü reddediyor. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, “AYM çoğunluğu aslında gerçek bir karar vermemiştir. Hiçbir merci hukuken AYM’nin bu kararına göre işlem yapmak mecburiyetinde değildir” şeklinde konuşmuştu.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ise yaptığı basın toplantısında, “Bir kesin hükmün bulunmadığına dair tespitten yola çıkarak, Can Atalay’ın milletvekilliğinin devam ettiğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

Öte yandan, MHP, Can Atalay’ın durumuna ilişkin olağanüstü toplantıya katılmayacağını açıkladı. Meclis Genel Kurulu’nun, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın gelecek haçta yapacağı konuşmayı da içerecek şekilde 15 Ağustos Perşembe günü saat 15.00’te olağanüstü olarak toplanacağı belirtildi. Mahmud Abbas, daha önce iki kez TBMM Genel Kurulu’na hitap etmişti.

Geçmiş yıllarda TBMM kürsüsünden birçok önemli devlet adamının mesajlar verdiği hatırlatılarak, Meclis Başkanı Kurtulmuş’un çağrısına göre, Mahmud Abbas’ın Türkiye ziyaretinde “Filistin Devlet Başkanı” unvanıyla kürsüye çıkması bekleniyor.