TerrArctic Projesi: Kuzey Kutbu ve İklim Değişikliği

Orhan hoca Kuzey Kutbu’nu onaracak



Rusya’da Yürütülen ‘TerrArctic’ Projesi Kuzey Kutbu’nda Toprak ve Bitki Örtüsü Üzerindeki Çalışmaları Açıklıyor

Rusya’daki Tümen Devlet Üniversitesi’nin Sorumluluğunda Yürütülen ‘TerrArctic’ Projesi

Rusya’daki Tümen Devlet Üniversitesi tarafından yürütülen ‘TerrArctic’ projesi, Batı Sibirya’da toprak ve bitki örtüsündeki karbon döngüsünü açıklığa kavuşturmayı ve aşırı otlatma ile diğer arazi kullanım uygulamalarından zarar gören alanların eski haline getirilmesi için pratik yöntemler geliştirmeyi amaçlıyor. Bu hedeflere ulaşabilmek için projenin bilimsel koordinatörlüğüne ve liderliğine Türkiye’den İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan İnce getirildi.

Prof. Dr. İnce, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “İklim değişikliği nedeniyle hayvanlar ve bitkilerin yaşam döngüsü kısıtlanmış durumda. Çünkü yeterince gıda bulamıyorlar. Bununla birlikte insanlar da tarım yapamıyor. Dünya genelinde hem insan faaliyetleri hem de doğal sistemler nedeniyle ekolojik tahribat var. Buzullar bölgesi de bu tahribattan etkileniyor ve buzulların erimesi insanların kullandığı arazilerin tarıma elverişli olmaktan çıkmasına neden oluyor. Kuzey kutbunun korunması, tahrip olan ve ekolojik olarak bozulan alanların yeniden kazandırılması açısından önem arz ediyor. Çünkü dünyanın kalbi burası. Kutupları kaybedersek dünyayı kaybederiz.” şeklinde konuştu.

İklim değişikliği ve artan nüfusun su ve gıda erişimini azalttığını belirten Prof. Dr. İnce, “2050 yılında dünya nüfusunun 12 milyar olmasını bekliyoruz. Haliyle hayvansal ve bitkisel tarım ürünleri ile temiz su lazım. Bunların hepsinin düğümlendiği yer kuzey kutup bölgesi. Eğer burasını kaybedersek son kaleyi teslim etmiş oluruz.” dedi.

Çevre ve ekosistem üzerindeki olası etkileri de vurgulayan Prof. Dr. İnce, “Buzulların erimesi yüz binlerce yıl önce, buzulların içinde hapsolmuş tehlikeli patojenik organizmaların açığa çıkmasına neden olacak. Bu da bağışıklık sistemimizin tanımadığı virüslerin yayılmasıyla küresel salgınlara zemin hazırlayabilir. Bu nedenle her an patlamaya hazır bir bombayı elimizde tuttuğumuzu söyleyebilirim.” şeklinde uyardı.

‘TerrArctic’ projesiyle iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için sürdürülebilir arazi yönetimi uygulamalarının geliştirilmesi ve çevresel değişiklikler karşısında dayanıklılık ve uyum stratejilerinin belirlenmesi hedefleniyor. Projeden elde edilen sonuçlarla Kuzey Kutbu ve çevresindeki ekosistemlerde dayanıklılık ve sürdürülebilirliğe ilişkin önemli bilimsel teorilerin geliştirilmesi bekleniyor.