İstanbul’da Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, TikTok fenomenleri üzerinde yaptığı incelemede lüks yaşamlarına rağmen gelirleri ile orantısız harcamalar yapan ve milyonlarca genç takipçisine zengin hayatlarını göstererek onları da gösterişli hayatlarına teşvik eden fenomenler tespit etti. Fenomenlerin yaptıkları yayınlardan elde ettikleri gelirlerle bu lüks yaşam tarzını sürdüremeyecekleri sosyo-ekonomik durumlarından anlaşıldı. Örgüt hiyerarşisinin içerisinde bulunan “hesapçı” diye tabir edilen kişilerin, belirli bir ücret karşılığı anlaştığı kart sahiplerinin kredi kartlarından yüksek tutarlı jeton alımı yaptığı, canlı yayında da anlaştıkları fenomen yayıncıya bu jetonları gönderdiği, yayıncı tarafından bu jetonların paraya çevrilerek bir miktarını komisyon karşılığında aldığını, kalan miktarı ise hesapçıya gönderdiği tespit edildi. Ayrıca TikTok fenomenleri organizasyon içerisinde yer almayan yayıncılarını yanlarına çekmek için iletişime geçiyorlardı.
İstanbul merkezli 37 ilde gerçekleştirilen operasyonda 215 kişinin yakalanması hedeflenirken 120 kişi gözaltına alındı. 215 kişiye ait 4 binden fazla banka hesabı incelendi ve aralarında 1.2 milyar TL paranın suçtan elde edildiği belirlendi. Operasyonda çok sayıda maddi ve dijital materyal ele geçirilirken 40 kişinin mağdur olduğu saptandı.
Operasyonda şüpheli olan TikTok fenomenleri arasında 1.5 milyon takipçili Onur Sermik’in hesaplarında 9 milyon 397 bin TL, 785 bin takipçili Fırat Özaltlar’da 4 milyon 560 bin TL, 107 bin takipçili Kenan Kerim Kekeç’te 7 milyon 690 bin TL, 624 bin takipçili Adem Korkmaz’da 4 milyon 500 bin TL, 2.7 milyon takipçili Fatma Nur Karpuz’da 1.1 milyon TL, 1.7 milyon takipçili Tülay Bülbül’de 550 bin TL ve 9.5 milyon takipçili Murat Noyan’nın hesabında 1.2 milyon TL para hareketi tespit edildi.
İstanbul’da gerçekleştirilen operasyon, bu tür olaylarla mücadelenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. TikTok fenomenlerinin genç takipçilerine örnek olmak yerine, yasa dışı faaliyetlerde bulunarak onları yanıltmaları, gençlerin güvenliğini tehlikeye atıyor. Siber suçlarla mücadelede daha fazla ciddiyet ve koordinasyon gerekiyor.