Tok’un İade Davası Duruşması: Hakim Soruşturmaya Başladı

Eylem Tok tutuklu kalacak

Hakim, Tok’un Avukatlarının İade Davasının Reddi Talebini Değerlendirdi

Massachusetts Eyaletinde görev yapan Hakim Donald L. Cabell, Tok’un avukatlarının iade davasının reddi için yaptığı talebi açıklayarak duruşmaya başladı. Savunma makamının iddiasına göre, “suçluya yardım etme” suçunun iadeyi gerektirecek en az 1 yıl hapis cezası ile cezalandırılamayacağını belirten Hakim Cabell, savcılığın ise “delil karartma” olarak ikinci bir suçlama eklediğini ve bunun da iade davası kapsamında kabul edilebileceğini belirtti.

Savcı Kristen Kearney, Tok’un kazanın yaşandığı gece polisi aramadan, oğlu Cihantimur’un ve arkadaşlarının telefonlarını alarak soruşturmayı engelleme suçunu işlediğine yönelik bilgileri Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden aldıklarını açıkladı. Savunma makamı ise, Tok’un Türkiye’den kaçırdığı vakitte Cihantimur’a yönelik suçlama, yakalama kararı ya da yurtdışına çıkış yasağı bulunmadığını iddia ederek, savcılığın ABD yasalarında bunun suç olarak karşılığını henüz sunmadığını öne sürdü.

İadenin gerçekleşebilmesi için Türkiye’de işlenen suçun ABD’de de suç olarak karşılığının olması üzerinde durulan duruşmada hakim, savcılıktan hem savunma makamına hem de mahkemeye bu konuda bilgilendirme yapılmasını istedi. Taraflar, bir sonraki duruşma tarihi için ağustos ayı içinde bir araya gelmek üzere anlaştı.