Trabzon Akçaabat’ta Meydana Gelen Midibüs Kazasında Hayatını Kaybedenler İçin Adalet Arayışı Devam Ediyor

Facia göz göre göre gelmiş... 6 kişi ölmüştü, 37 kişi yaralanmıştı

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde, 4 Mayıs 2023’te, Trabzon Büyükşehir Belediyesine ait olan 61 KA 737 plakalı yolcu midibüsü, Adem B. (37) tarafından kullanılırken virajda kontrolden çıkarak yol kenarındaki evin duvarına çarptı ve devrildi. Kazada Fadime Akgün (55), Azra Akgün (4), Yusuf Değirmenci (65), Ayşe Zengin (55), Neriman Aslan (67) ve Emine Bayraktar (66) hayatını kaybetti, toplamda 37 kişi yaralandı. Sürücü Adem B., “taksirli ölüme ve yaralamaya neden olmak” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ancak daha sonra tahliye edildi.

Kaza hakkında Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, kazadan önceki ihmaller zincirinin ortaya çıktığı belirtildi. Raporun içerisinde, midibüse kapasitesinin üzerinde yolcu alındığı, sürücü Adem B.’nin arıza kaynaklı 10’dan fazla araç değiştirdiği, kazadan saatler önce teslim aldığı aracın frenlerinde sertleşme olduğunu bildirmesine rağmen yine yola devam ettiği, rutin bakımların düzgün bir şekilde yapılmadığı, önceden tekrarlayan kronik fren arızasının giderilmediği, arka tekerlerin fren mekanizmasında yağ kaçağı tespit edildiği, fren sisteminin etkili bir şekilde çalışmadığı gibi birçok ihmalin bulunduğu ifade edildi.

Rapor ayrıca, sürüş emniyeti olmayan aracın trafiğe çıkmasının kazaya zemin hazırladığını vurguladı. Raporda belirtilen teknik inceleme sonucunda, aracın kompresörünün yeterli hava basıncı üretemediği, frenleme yeteneğini olumsuz etkileyen bir değerin ölçüldüğü, aracın hidrolik seviyesinin normal olduğu, balata kontrolü sonucunda arka tekerleklerin hiç frenleme yapmadığı, arka tekerleklerin fren merkezinde yağ kaçağı olduğu, ön tekerleklerin balatalarının bitik durumda olduğu, bitik balataların sürücüye ikaz eden elektrik kablosunun arızalı ve çalışmadığı, aşırı ısınmadan kaynaklanan balatalarda yanıklar ve konikleşmelerin meydana geldiği, aracın önde ve arkada denge çubuklarında herhangi bir boşluk bulunmadığı tespit edildi.

Kazanın meydana gelmesinde belediyenin şirketi TULAŞ’ın “asli” kusurlu olduğu ve cezaevinden tahliye edilen sürücünün ise “tali” kusurlu bulunduğu açıklandı.