Traktör Kazaları ve Güvenlik Önlemleri

Tarımdaki acı kayıp... Traktör kazaları

Türkiye’deki Traktör Kazaları Can Almaya Devam Ediyor

2023 yılında trafik kazaları sonucunda Türkiye genelinde toplamda 6 bin 548 kişi hayatını kaybetti. Bu kazaların yaklaşık yüzde 1’i traktör kazalarından kaynaklandı. Tarım sezonunun başlamasıyla birlikte neredeyse her gün bir traktör kazası meydana gelirken, güvenlik önlemlerinin yetersizliği ve verilen eğitimlerin kalitesi gibi konular tartışma yarattı.

Son 7 günde traktör kazalarında hayatını kaybeden 4 kişiye Malatya’nın Darende ilçesinde yaşanan bir kaza da eklendi. Irmak Mahallesi’nde meydana gelen olayda, Kaya Güleç’in kontrolünü kaybettiği traktör devrildi ve malesef eşi Ümmü Güleç hastanede tedavi altına alınırken Kaya Güleç (59) hayatını kaybetti.

Ağrı-Eleşkirt karayolunda ise dün akşam meydana gelen bir traktör kazasında traktör sürücüsü ile otomobilde bulunan 3 kişi yaralandı.

Traktör kazalarının önlenmesi veya azaltılması için alınabilecek önlemler arasında; kabinli traktör kullanılması, emniyet kemeri takılması, tam konsantrasyonla çalışılması, düz kontak ile motorun çalıştırılmaması ve traktörde sadece sürücünün bulunması gibi tedbirler bulunmaktadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre tarım sektöründe meydana gelen ölümlü iş kazalarının büyük bir kısmının trafik kazaları, traktör ve diğer tarım makinelerinden kaynaklandığı belirtilirken, traktör kazalarının birinci sebeplerinin sürücü belgesi/eğitimi olmayan operatörler, hız, konsantrasyon eksikliği, eğim, koruyucusuz parçalar ve traktör bakımının ihmal edilmesi olduğu vurgulanmaktadır.