TSK’nın Ateş Gücü Tanıtımı: Ateş Serbest-2024 Faaliyeti Özeti

"Ateş Serbest-2024" faaliyetinde hedefler tam isabetle vuruldu

Ateş Serbest-2024 Faaliyetinde TSK, Ateş Gücünü Sergiledi

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ile milli savunma bakan yardımcıları ve ordu komutanlarının da katılımıyla “Ateş Serbest-2024” faaliyeti gerçekleştirildi.

TSK’nın ateş gücünü göstererek caydırıcılık sağlamayı, envanterindeki silahların hedefteki etkisini göstermeyi ve kuvvetler arası ateş desteğinin koordinasyonunu geliştirmeyi amaçlayan müşterek faaliyete, kuvvet komutanlıkları ve Özel Kuvvetler Komutanlığından 995 personel katıldı.

F-16 savaş uçaklarının yanı sıra ATAK taarruz helikopterleri ile 49 silah ve silah sisteminin görev aldığı faaliyet, Ankara’nın Polatlı ilçesindeki General Nahit Şenoğlu Atış ve Tatbikat Bölgesi’nde icra edildi.

İlk olarak Pençe serisi dahil birçok harekatta etkin olarak kullanılan yerli üretim milli piyade tüfek atışlarının gerçekleştirildiği faaliyette, keskin nişancı timleri de hedefleri vurdu. “Tek atış, tek vuruş” sloganıyla yapılan keskin nişancı atışları sonrasında makineli tüfek atışları gerçekleştirildi ve hedefler başarıyla imha edildi.

İstihkam birliklerince mayınlı sahalardan geçit açılması görevinin yerine getirilmesinden sonra uçaksavar, zırhlı personel taşıyıcı üzerine monte edilen SARP silah sistemleri ve bomba atar atışlarına geçildi. Hareket halindeki tank takımı, önce duran, ardından hareketli hedefleri ateş altına aldı ve hedeflerin tam isabetle imha edildiği atışları takip etti.

Faaliyet alanına havadan taşınan topların hedeflere yönelik yapmış olduğu atışların tamamlandığı anda ATAK taarruz helikopterinden oluşan helikopter taburu faaliyet alanına geldi. ATAK helikopterleri CİRİT, L-UMTAS ve tanksavar füzeleri ile atış yaptı ve hedefleri tam isabetle imha etti.

Fırtına obüslerinin hedeflerini vurmasının ardından “Skorsky” tipi helikopterler, topları ve CH-47 Chinook nakliye helikopterleri, mühimmat dolu konteynerleri alana taşıdı. Faaliyet sahasında, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı iki F-16 savaş uçağı ve AKINCI TİHA belirlenen hedefleri MAM-T ve MAM-L füzeleri ile tam isabetle vurdu.

General Nahit Şenoğlu Atış ve Tatbikat Bölgesi’ndeki faaliyete çok sayıda subay ve astsubay temel kursiyerinin yanı sıra askeri öğrenciler de katıldı. Tatbikat öncesinde Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı Korgeneral Zorlu Topaloğlu tarafından faaliyete ilişkin sunum da yapıldı.