Türk-Alman İlişkileri ve Ortak Çalışmalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in saldırılarına 'dur' denilmeli! Katliamlar devam ettikçe bölgede huzur mümkün değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Scholz İlişkileri Değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde düzenledikleri basın toplantısında, iki ülke arasındaki dostluğun 100. yıl dönümünü kutladılar. Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’in Türkiye ziyaretini hatırlatarak, “Bugün de Sayın Şansölye’yi ve kıymetli heyetini ülkemizde ağırlamanın memnuniyetini yaşıyoruz. NATO müttefikimiz Almanya ile yoğun ilişkilere sahibiz. Son dönemde gerçekleşen üst düzeyli ziyaretler bu ilişkilerin önemini gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, Almanya’da yaşayan Türk toplumunun ve Türkiye’yi ziyaret eden Alman turistlerin sayısına da değinerek, “İkili ticaretimiz 50 milyar dolara ulaştı ve hedefimiz 60 milyar dolara ulaşmak.” dedi. İki lider savunma sanayi işbirliği ve terörle mücadele konularında da görüş alışverişinde bulundular.

Almanya Başbakanı Scholz, Orta Doğu’daki krize değinerek, “Tırmanmanın engellenmesi için ateşkes şart. İki devletli bir çözüm olmalı.” dedi. Scholz, göç konusundaki iş birliğine teşekkür edip, “Suç işlemiş kişiler geri gönderilmeli.” açıklamasını yaptı.

Erdoğan ve Scholz, İslam düşmanlığına ve teröre karşı ortak mücadele vurgusu yaptılar. Erdoğan, “Batı, İsrail’in saldırgan politikalarına dur demeli.” ifadesini kullandı. Scholz ise “Almanya, İsrail’e karşı sorumluluklarının farkında.” şeklinde konuştu.