Türk Takımları Avrupa’da Zorlu Mücadelelere Devam Ediyor

UEFA ülke puanı sıralamasında ilginç tablo! Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin 'hezimet' gecesinin ardından...

Avrupa’da UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde 5. hafta mücadeleleri tamamlandı. Geçtiğimiz akşam Galatasaray, Şampiyonlar Ligi A Grubu’nda İngiliz devi Manchester United ile 3-3 berabere kaldı. Konferans Ligi’nde ise Türk takımlarımız beklenmedik mağlubiyetler aldı. Fenerbahçe, deplasmanda Danimarka temsilcisi Nordsjælland’a 6-1 yenilirken, Beşiktaş ise Club Brugge karşısında evinde 5-0 mağlup oldu.

UEFA ülke puanına göre yapılan sıralamada Türkiye ilk sırada yer alıyor. Eğer bu sıralamayı koruyabilirsek, gelecek sezon Şampiyonlar Ligi’nde 3 Türk takımı mücadele edebilir. Çünkü Şampiyonlar Ligi’nde takım sayısı yakında artacak ve 4 yeni kontenjandan 2’si, bir önceki sezon en çok puan toplayan iki ülkeye verilecek.

İskoçya ve Belçika’nın Şampiyonlar Ligi’ndeki temsilcileri Celtic ve Royal Antwerp’in aldığı sonuçlar, Türk takımları için biraz moral oldu. Celtic, deplasmanda Lazio’ya 2-0 mağlup olurken, Royal Antwerp ise Shakhtar Donetsk’e 1-0 yenildi. Bu durumda puan olarak istediğimiz noktaya gelemesek de sıralamada konumumuz değişmedi.

UEFA ülke puanı sıralaması şu şekildedir:
1- İngiltere: 95,428 puan
2- İspanya: 83,864 puan
3- İtalya: 79,426 puan
4- Almanya: 78,841 puan
5- Fransa: 57,664 puan
6- Hollanda: 57,500 puan
7- Portekiz: 50,482 puan
8- Belçika: 44.200 puan
9- Türkiye: 35,600 puan
10- İskoçya: 33.650 puan
11- Çekya: 31.800 puan
12- İsviçre: 31.775 puan

Türk futbolu için tatsız bir perşembe akşamıydı maalesef. Fenerbahçe’nin grubunu lider bitirmesi ve Beşiktaş’ın en azından ikinci sırada yer alması beklenirdi. Ancak Beşiktaş erken veda etti ve Fenerbahçe’nin liderlik için kontrolü kendi ellerinde değil. 15 gün sonra Trnava’yı evinde yenip, Ludogorets-Nordsjaelland maçının sonucunu bekleyecekler.

Son grup maçlarında Galatasaray ve Fenerbahçe rakiplerini yenebilirse, 2024 sezonunda Avrupa’da iki takımızın olduğunu garanti ederiz. Fenerbahçe’nin Trnava’yı evinde yenmesi gerekiyor. Galatasaray’ın da Kopenhag’da kazanabileceğine inanıyorum. Eğer bu sonuçlar gerçekleşirse, UEFA ülkeler sıralamasında ilk 10’da yer alma şansımız çok yükselir. İlk 10’da yer alırsak, 2024-2025 Süper Lig şampiyonu doğrudan Şampiyonlar Ligi’ne katılacak.

Türkiye’nin ilk 10 arasındaki savaş hala devam ediyor. Şu an bizi takip eden 8 ülke oldukça uzakta duruyor. İskoçya, ilk 10 için bizimle yarışan bir takım ancak işleri pek iyi gitmiyor. Hem Celtic hem de Aberdeen Avrupa’dan elendi. Avusturya temsilcisi de hayatta kalma mücadelesi verirken, İsviçre temsilcisi Lugano da erken havlu atanlardan. Türkiye’nin ilk 10 sıralamasında mücadelesi hala devam ediyor ve 12-14 Aralık’ta alacağımız sonuçlar son derece önemli.

Dün gece Fenerbahçe’de İsmail’in defansta oynamasıyla ideal stoper ikilisi (Becao-Djiku) ve merkez orta saha ikilisi (İsmail-Fred) değişti. Son 5 resmi maçta gördük ki, bu isimler eksik olduğunda Fenerbahçe savunmayı önde kuramıyor, takım boyunu kısaltamıyor ve atak sürekliliği sağlayamıyor. Maçları kazanmak için bireysel performanslara bağımlı hale geliyorlar. Dün gece Fenerbahçe’nin her hattı döküldü.

Akşam saatlerinde Brugge karşısında çıkan Beşiktaş, neredeyse ilk maçla aynı performansı sergiledi İstanbul’da. Tek fark, Brugge’un sayısız net pozisyonunu bu kez kullanmamasıydı. Belçikalılar üçüncü bölgede etkili olunca maalesef farklı bir sonuç ortaya çıktı.