Türk Üniversiteleri QS Sıralamasında Yükseldi

Avrupa’nın en iyileri listesinde... 21 Türk okulu ilk 500’de




QS Dünya Üniversiteleri Sıralamasında Türk Üniversiteleri Yükseldi

QS Dünya Üniversiteleri Sıralamasında Türk Üniversiteleri Yükseldi

Dünyanın önde gelen sıralama kuruluşlarından QS tarafından yayınlanan listenin, uluslararası yayın sayısı, akademik itibar, atıf sayısı, uluslararası araştırma ağı, sürdürülebilirlik, uluslararası akademisyen sayısı gibi birçok faktörü dikkate alarak oluşturulduğu belirtildi.

Sıralamada 10 yeni üniversitenin de dahil olduğu 42 ülkeden toplam 685 kurum yer aldı. Geçen yıldan farklı olarak, 258 kurum yükselirken 301 kurum geriledi ve 115 kurum ise sıralamada aynı konumunu korudu.

ETH Zürih – İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü, bu yılın sıralamasında geçen yılın lideri olan Oxford Üniversitesi’ni geride bırakarak Avrupa’nın en iyi üniversitesi seçildi. Imperial College London ise ikinci sıraya yükselerek ikinci oldu.

Türkiye, QS Dünya Üniversiteleri Avrupa sıralamasında 71 üniversite ile listelendi ve en fazla kurumla temsil edilen ikinci ülke oldu. En çok temsil edilen ülke ise 103 üniversite ile İngiltere oldu. Avrupa’nın en iyi 500 üniversitesi arasında 21 Türk kurumu yer aldı.

Listede yer alan Türk üniversitelerinden 23’ü yükselirken, 11’i geriledi. ODTÜ 114’üncü sırada en başarılı Türk üniversitesi olurken, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 123’üncü, Koç Üniversitesi ise 159’uncu sırada yer aldı.

Türkiye’deki üniversitelerin uluslararası alandaki başarıları incelendiğinde; Orta Doğu Teknik Üniversitesi akademik itibar sıralamasında 102’nci, İstanbul Gelişim Üniversitesi makale başına atıf alanında 14’üncü, Sabancı Üniversitesi ise 77’nci sırada yer aldı.

Diğer yandan, İTÜ uluslararası araştırma ağı performansında 214’üncü, ODTÜ ise 228’inci sırada bulunuyor. Galatasaray Üniversitesi giden değişim öğrencileri alanında Avrupa’da 18’inci sırayı elde etti.

İşveren itibarı sıralamasında 11 Türk üniversitesi ilk 200’e girerken, İstanbul Üniversitesi istihdam sonuçları sıralamasında en iyi Türk üniversitesi oldu.

Altı Türk üniversite sürdürülebilirlik alanında ilk 200 içinde yer alırken, İTÜ 107’nci sırada en iyi sürdürülebilirlik performansını sergileyen Türk üniversitesi oldu.

QS Kıdemli Başkan Yardımcısı Ben Sowter’a göre, Türk üniversiteleri uluslararası alanda artan itibarları ile sıralamalarda yükseliş gösteriyorlar. Bu başarıların devam etmesi ve daha da ileriye götürülmesi için çeşitli araştırma gündemleri, öğrenci ve personel hareketliliğini teşvik eden politikaların sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, üniversitesinin elde ettiği başarılardan dolayı gurur duyduklarını belirterek, başarılarında performans yönetimi ve destekleyici politikalarının yanı sıra detaylı çalışmaların büyük etkisinin olduğunu vurguladı.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise, İTÜ’nün Avrupa’daki önemli bir konumda olduğunu ve hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlediğini aktardı. Eelisa Avrupa Üniversitesi gibi projelerle işbirliklerini güçlendirdiklerini ve Avrupa’daki akademik işbirliklerini artırdıklarını belirtti.