Türk Üniversiteleri THE Genç Üniversite Sıralamasında Başarı Elde Etti

‘En gençler’ listesinde Türkiye’den 47 üniversite

Uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), her yıl düzenlediği “Genç Üniversite Sıralaması (Young University Rankings 2023)”nı açıkladı. Bu sıralamada dünya genelinde son 50 yılda kurulan üniversiteler, 13 farklı kriterle değerlendirilerek derecelendirildi. Türkiye, bu sıralamada ilk 100’de iki üniversiteyle temsil edildi. Koç Üniversitesi, geçen yılki 89. sıradan 55. sıraya yükselerek büyük bir başarı elde etti. Öte yandan, Sabancı Üniversitesi de 108. sıradan 89. sıraya yükselerek ilk 100 listesine girmeyi başardı. Ancak, Çankaya Üniversitesi geçen yılki 96. sıradan gerileyerek 101-150 bandına düştü. Bahçeşehir Üniversitesi ise 251-300 bandından 151-200 bandına yükselerek Türkiye’nin en genç dördüncü üniversitesi oldu. Bilkent Üniversitesi ise 201-250 bandında yer almayı sürdürdü. İstanbul Medeniyet, Atılım, Düzce, Fırat ve Özyeğin Üniversiteleri ise bu yıl Türkiye’nin ilk 10 üniversitesi arasında yer aldı.

Dünya genelinde 605 üniversitenin yer aldığı THE “Genç Üniversite Sıralaması”, üniversitelerin öğretim, araştırma, bilgi aktarımı ve uluslararası görünüm açılarından değerlendirildi. Bu yılki sıralamada 78 ülke temsil edildi, geçen yılki 74 ülkeden biraz daha fazla. Türkiye burada 66 üniversiteyle en fazla temsil edilen ülke oldu. Hindistan 45 üniversiteyle ikinci sırada yer alırken, İran 39 üniversiteyle üçüncü sırada bulunuyor. Bu yıl, Bangladeş, Etiyopya ve Namibya gibi ülkeler de ilk kez sıralamaya girmeyi başardı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, geçtiğimiz günlerde açıklanan ve dünya genelinde 2 bin 963 üniversitenin değerlendirildiği QS 2024 Dünya Üniversiteleri Sıralaması hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Özvar, Türkiye’den 25 üniversitenin bu sıralamada yer aldığına dikkat çekerek, üniversitelerimizin geçmiş yıllara kıyasla daha iyi sıralarda yer aldığını belirtti. Özvar, ODTÜ’nün ilk 400’e girerek en üst sıralarda yer aldığını, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Koç Üniversitesi’nin de ilk 500 üniversite arasına girmeyi başardığını söyledi. Bunun yanı sıra Bilkent, Boğaziçi ve Sabancı Üniversiteleri gibi üniversitelerin de ilk 500’e yakın sıralardan yer aldığını ifade etti. Özvar, Türkiye’den toplamda 10 üniversite ve Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’nin ilk 1000 üniversite arasında yer aldığını belirterek, ilerleyen dönemlerde üniversitelerin araştırma sonuçlarının kalitesini artırarak daha üst sıralara çıkmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.