Türk-Yunan İlişkilerinde Yeni Bir Başlangıç: Görüşme Sonrası Alınan Kararlar ve Hedefler

Atina’yla yeni bir başlangıç

Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir başlangıcın yapıldığı bir görüşme gerçekleşti. Planlanan 30 dakikalık görüşme bir saat sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis, görüşmede “yol haritası” olarak adlandırılan bir plan üzerinde anlaştı. Bu plan kapsamında, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısı, 7.5 yıl sonra sonbaharda Selanik’te düzenlenecek. Ayrıca, askeri heyetler arasında Güven Arttırıcı Önlemler (GAÖ) görüşmeleri de 3.5 yıllık bir aranın ardından tekrar başlayacak.

Görüşme sonrasında yapılan açıklamalarda, iyi bir atmosferde gerçekleştiği vurgulanarak, Erdoğan ve Miçotakis’in, ikili ilişkilerde oluşan olumlu iklimin sürdürülmesinin her iki ülkenin de yararına olduğu konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

Yunan Başbakan Miçotakis, Türk-Yunan ilişkilerini depremler sonrasında oluşan olumlu zemin üzerine inşa etmek istediklerini ifade etti ve ilişkilere olumlu bir açıdan yaklaşmayı arzu ettiklerini söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin gelişmesinden yana olduklarını vurgulayan Miçotakis, Türkiye’nin de samimi bir niyet gösterdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise dostlukları güçlendirmek istediklerini ve düşman kazanma gibi bir niyetlerinin olmadığını söyledi. Erdoğan, bugünkü görüşmenin dostluğun daha da güçlendirildiği bir temel olduğunu belirtti ve F-16’ların bu yönde kullanılmasının söz konusu olmadığını ifade etti.

Bir gazetecinin “AB üyelik sürecinin başlangıcı mı?” sorusuna ise Erdoğan, “Ağzın bal yesin. Aynen senin umutlandığın gibi biz de umutlanalım” şeklinde yanıt verdi.