Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı Coşkuyla Kutlandı

Numan Kurtulmuş: Hedef kusursuz demokrasi

Birinci Meclis’in töreni, Seğmenlerin gösterisiyle başladı. Ardından, Cumhuriyet’in ilan edildiği Büyük Millet Meclisi salonuna geçildi. Meclis üyeleri, ilk Meclis’te Cumhuriyet’i ilan eden mebusların sıralarına oturdu. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihi konuşması, Türk bayraklarıyla süslenen salonda, Cumhuriyet rejimine geçişin ardından yeniden seslendirildi. Kurtulmuş, kürsüye çıkarak Atatürk’ü, Milli Mücadele’nin kahramanlarını ve Birinci Meclis’in üyelerini anarak, “100 yıl sonra hala aynı ruh ve heyecanla bir aradayız” dedi. Kurtulmuş, şu şekilde konuştu: “Amacımız Türkiye’yi sadece çağdaş muasır seviyesine taşımak değil, çok daha ilerilere götürmek. İlk Meclis’teki ortak fikrimiz olan Türkiye’yi mandacılara teslim etmeme ve bağımsız bir ülke olarak ayağa kaldırma düşüncesini daha da ileri götürerek her alanda tam bağımsız bir Türkiye inşa etmek için büyük bir gayretle çalışacağız. Cumhuriyetimizi milletimizle buluşturduğumuz gibi kusursuz bir demokrasiyle taçlandıracağız ve Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı güçlü bir Türkiye’nin yüzyılı olacak.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, “Cumhuriyet, Türk milletinin imkansızlıklara karşın gösterdiği eşsiz mücadelenin, vatan sevgisi ve bağımsızlık aşkıyla sergilediği kahramanlık eseridir” şeklinde konuştu. “Türkiye Yüzyılı’nda da bu mirası yaşatma azmiyle Türkiye’yi dünyanın önde gelen ülkelerinden biri haline getirmek için çalışacağız.”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Cumhuriyet, mermi taşıyan nenelerimizin son vasiyetidir. Kara Fatma’ya, Şerife Bacı’ya, Gördesli Makbule’ye selam olsun. Yörük Ali Efe’ye, Demirci Mehmet Efe’ye, Şahin Bey’e selam olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e selam olsun. Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutluyoruz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bugün, sadece Türkiye’nin değil, tüm mazlum milletlerin kaderini değiştiren bir gün. Kimsesizlerin kimsesi, Cumhuriyet’imizin 100. yaşını kutluyoruz. Büyük Atatürk’ün yolundan yürüyerek, Cumhuriyet’i yeniden inşa etme ve onu eksiksiz bir demokrasiyle taçlandırma görevimiz var” şeklinde konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, “Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk’ün kurduğu ve milletimizin değerleriyle yükselen bir devlettir. Türkiye Cumhuriyeti, güçlü, gelişmiş ve tarihi yolculuğuna devam eden bir ülke olacak” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Cumhuriyet’imizin yeni yüzyılına ulaşmanın gururuyla buradayız. Atatürk’ü, milletimizi ve Cumhuriyet’imizi özümüzde taşıyarak, Cumhuriyet’imizin yılmaz bekçileri olacağız” şeklinde konuştu.

SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise, “Cumhuriyet’imiz dün son kaleydi, bugün de öyledir. Cumhuriyet’imiz emperyalizmin planlarını boşa çıkaran bir güçtür. Cumhuriyet’i yeniden inşa etme ve Türkiye’yi daha da ileri götürme görevimizin farkındayız” dedi.