“Türkiye Genel Kurulunda Yeni Yasama Dönemi Başlıyor: Uluslararası Gözler Türkiye’de!”

Meclis ‘ikinci yüzyıl’a açılıyor

Türkiye Genel Kurulunda Yeni Yasama Dönemi Başlıyor

Bugün saat 14.00’te Türkiye Genel Kurulu’nda özel bir oturumla başlayacak olan 28. Dönem 2. Yasama Yılı, genel seçimlerin ardından gerçekleştiriliyor. Bu oturumla birlikte AK Parti 28. yasama yılına girmiş olacak ve Cumhur İttifakı’nın ise 10. yılına denk geliyor. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un açılış konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan milletvekillerine hitap edecek. Son yıllarda gerçekleştirilemeyen resepsiyonun bu yıl yapılabileceği bildirildi. TBMM Tören Salonu’nda düzenlenecek akşam resepsiyonu Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ve eşi Sevgi Kurtulmuş tarafından ev sahipliği yapılacak.

Uluslararası Kararlar ile İlgili Gözler Türkiye’de Olacak

Bazı uluslararası kararların beklemesinden dolayı dünya ülkelerinin gözü Türkiye parlamentosunda olacak. Meclis’in 1 Temmuz 2024 tarihine kadar olan ajandasında yer alan bazı konular şu şekildedir:

İsveç’in NATO Üyeliği: İsveç’in NATO’ya üyeliğini düzenleyen uluslararası sözleşme Cumhurbaşkanlığı tarafından Meclis’e gönderilecek ve Dışişleri Komisyonu tarafından değerlendirilecek.

Emekli Maaşı Zamları: Emeklilere Cumhuriyet ikramiyesi, emekli aylıklarında iyileştirme, gençlere vergisiz bilgisayar-cep telefonu, Aile ve Gençlik Bankası finansmanıyla gençlere ilk evlilik kredisi ve ev kadınlarına prim desteği gibi birçok sosyal paketin Meclis’e sunulması bekleniyor. Emekli aylıklarında artış için farklı formüller üzerinde çalışmalar yapılıyor. Meclis’in 31 Mart 2024’teki yerel seçim nedeniyle Şubat 2024 başında ara vermesi bekleniyor. Emekli düzenlemesi yıl sonuna kadar tamamlanacak, diğer projeler ise yerel seçimlere kadar sonuçlandırılacak.

TBMM İçtüzüğü: TBMM İçtüzüğü, 2018 yılındaki kısmi değişikliklere rağmen başkanlık sistemine tam anlamıyla uyumlu hale getirilemedi. Cumhur İttifakı bu sorunu aşmayı hedefliyor ve Meclis Başkanı tüm partilere taslak hazırlamalarını istedi. Bu çalışma, anayasa çalışmaları için de önemli bir yol haritası olacak.

Yeni Anayasa: AK Parti, sivil bir anayasa taslağı hazırlamak amacıyla sivil toplum kuruluşları, meslek birlikleri ve diğer sosyal kesimlerle görüşmeler yapıyor. AK Parti ve MHP, büyük bir anayasa uzlaşması sağlanamazsa başörtüsü güvencesi ve aile birliği düzenlemelerini içeren mini bir paket hazırlığı yapmayı da düşünüyor.

Yapısal Reformlar: Hayat pahalılığıyla mücadele ve sosyal kesimlerin desteklenmesi gibi konuları içeren 2024 Bütçe Tasarısı 17 Ekim’de sunulacak. Hükümet ayrıca Orta Vadeli Programdaki hedeflere uyumlu şekilde yapısal reformlar üzerinde çalışmalar yürütüyor. Vergide adaletin sağlanması ve kayıt dışı ekonominin daraltılması gibi konular, MHP’nin de ısrarla üzerinde durduğu yasa teklifleriyle Meclis’in gündemine gelecek.

Liderler Meclis Dışında Çalışacak

Seçimden sonra Meclis’te temsil edilen 14 partiden 6’sı grup oluşturdu. Liderleri özel bir oturumu locadan izleyecek olan Muhalefet partilerinin liderlerinin yanı sıra, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Yeşil Sol Parti Eşbaşkanları Çiğdem Uçar ve İbrahim Akın, gruplarının başında yer alacaklar.