Türkiye, Lübnan’dan Tahliye Operasyonunu Başlatıyor

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi CNN TÜRK'te konuştu: 'Türkler yerine yabancılar getiriliyor' iddiası yalan

Beyrut Büyükelçisi: “Tahliye konusunda yalanlar atıldı”

İsrail’in saldırıları devam ederken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın amfibi gemileri TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar, Lübnan’dan sivilleri Türkiye’ye geri getirmek üzere hareket etti.

Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy, CNN TÜRK’te yaptığı açıklamada, tahliye süreci hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Tahliye konusunda yalanlar atıldı. Burada çalışan ve operasyonda görev alan tüm ekibi derinden yaraladılar. Türk vatandaşlarının yerine yabancılar getiriliyor iddiası kesinlikle yalan. Türk vatandaşı olup geri gönderilen kimse olmadı. Operasyon, bizim beklentimizin ötesinde oldu. Zorlu bir operasyondu.”

Ulusoy, tahliye sürecinin detaylarına da değinerek şunları aktardı:

“Vatandaşlarımızın evraklarının eksik olduğunu tespit ettik ve bunları düzeltmek için zaman harcadık. Türk vatandaşı olmayanların vatandaşlarımızla 1. dereceden akraba olduklarını kanıtlamalarını istedik. 966 kişi Lübnan’dan tahliye edildi.”

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, yaklaşık 1900 Türk vatandaşının tahliye olmak istediğini belirtti. Bugün 878 Türk ve 24 KKTC vatandaşı ile bunların birinci derece yakınları olan 64 kişinin tahliye edildiği öğrenildi. Gemilere yabancı ülke vatandaşlarına öncelik tanındığı iddialarının ise kesinlikle doğru olmadığı vurgulandı.

Kaynaklar, “Bu tip haberler yabancı düşmanlığını körüklediği gibi zor şartlarda gerçekleştirilen bir operasyon sırasında sahada görev yapan kişilerin işlerini zorlaştırıyor” dedi.