“Türkiye, PISA 2022 Sonuçlarında Matematik ve Fen Alanlarında Yükseldi”

Türkiye PISA’da karneyi düzeltti... En yüksek notlar alındı

Türkiye, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı PISA 2022’ye katılarak, 81 ülke arasında matematik, fen ve okuma becerilerindeki performansını değerlendirdi. Önceki araştırmada Türkiye matematikte 42’inci, fen alanda 39’uncu ve okuma becerilerinde 40’ıncı sırada yer alırken, PISA 2022’de matematikte 39’unculuğa, fen alanında 34’üncülüğe yükseldi. Okuma becerilerinde ise 40’ıncı sıradaki yerini korudu. OECD ülkeleri içinde ise matematikte 32’nci, fen alanda 29’uncu ve okuma becerilerinde 30’uncu sıraya yerleşti.

OECD raporunda, Türkiye’nin diğer ülkelerle arasındaki farkı hızla azalttığı belirtilirken, fiziksel ve sosyal öğrenme ortamlarına ilişkin anket sonuçları da Türkiye’nin bu konuda OECD ülkelerinden daha iyi olduğunu gösterdi. Bu durum, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması ve öğrenme ortamlarının iyileştirilmesi yolunda atılan adımların olumlu sonuç verdiğini gösteriyor. Türkiye, PISA sonuçlarının 10 yılı aşkın bir süre içinde iyileşme gösteren az sayıdaki ülkeden biri olarak değerlendirildi.

PISA ve OECD Eğitim ve Beceriler Direktörü Andreas Schleicher, Türkiye’nin 2022 sonuçlarının dikkat çekici olduğunu söyledi. Pandemi sürecinde diğer ülkelerde matematik performansında düşüş yaşanırken, Türkiye’nin yerini koruduğunu ve akademik standartların yükseltilmesi yolunda olumlu bir ilerleme kaydettiğini belirtti. Ayrıca matematikte cinsiyet uçurumunu kapattığını vurgulayan Schleicher, kız ve erkek öğrencilerin artık benzer düzeyde performans gösterdiğini ifade etti. Ancak okumada hala kız öğrencilerin erkeklerden 25 puan geride olduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye’de sosyo-ekonomik açıdan avantajlı ve dezavantajlı öğrenciler arasında matematikte 82 puanlık bir fark olduğunu ifade etti, ancak bu farkın OECD ülkeleri genelindeki 93 puanlık farktan daha az olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, PISA 2022 sonuçlarının eğitimde fırsat eşitliği ve öğrenme ortamlarının iyileştirilmesi çalışmalarının olumlu sonuçlarını ortaya koyduğunu belirtti. Ayrıca, elde edilen verilerden hareketle eğitim süreçlerini daha ileriye taşımak için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.