“Türkiye Sağlık Turizminde Ülke Ekonomisine Büyük Katkı Sağlıyor, Ancak Denetimlerin Güçlendirilmesi Şart!”

Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı: Merdiven altı oluşumlar Türkiye’nin imajını zedeliyor

Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı, Türkiye’nin sağlık turizmi hakkındaki olumsuz haberlere ilişkin olarak Hürriyet’e açıklamalarda bulundu. İngiltere’de, Türkiye’deki ucuz sağlık operasyonlarına karşı vatandaşları uyararak, kilo verme operasyonlarında botoks zehirlenmesi vakalarına dikkat çekildi ve can kayıpları olduğu belirtildi. Prof. Dr. Banlı, bu uyarılarla ilgili olarak şunları söyledi: “Son yıllarda Türkiye sağlık turizminde büyük bir atılım gerçekleştirdi. Birçok ülkeden binlerce hasta ülkemize tedavi için geldi. Öncelikle estetik ağırlıklı yapılan bu işlemler, hastaların memnuniyeti arttıkça diğer bölümlerde de hasta sayısının artmasını sağladı. 2022 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye’ye 1 milyon 258 bin hasta gelmiş. Bu hastalar, uygun fiyatlarla sağlık hizmeti aldı ve tedavi gördükleri yerlerde kaliteyi anlatarak hasta sayısının artmasına katkı sağladı. Sadece İngiltere’den dört yılda 248 bin hasta ülkemizde tedavi gördü. Ülke olarak milyar dolarlık gelir elde edilmesi konuşulur hale geldi.

Ancak, bu artışı gören bazı sağlık acenteleri, komisyoncular, simsarlar ve internet üzerinden hasta bulan bazı oluşumlar da bu sistemde yer almaya başladı. Böylece fiyat rekabeti, daha ucuz hizmet verme yarışına dönüştü. Bazı işlemler kontrol dışı yerlerde, hijyen ve bilimsel yapılanmalardan uzak, çok ucuz fiyata yapılmaya başlandı. Bu durum da beraberinde sorunları getirdi. Estetik işlemlerde (dolgu, botoks gibi) mağduriyet yaşayanlar veya ameliyatlarda komplikasyon yaşayan hastaların tedavi sürecinde sorunlarla karşılaşmaları gibi hasta mağduriyetine sebep olan olaylar görüldü.

Tüm bunlar, yabancı basında binlerce başarılı işlemi gölgede bırakacak şekilde yer almaya başladı. Türkiye’de sağlıksız ve uygun olmayan koşullarda genel bir hizmet verildiği izlenimi yaratılmaya çalışıldı. Bazı ülkelerde hasta sayısında düşüş yaşansa da toplamda sağlık turizmi kapasitesi giderek artıyor. Ortadoğu ülkelerinden, Türk Cumhuriyetlerinden, Avrupa’nın her ülkesinden ve Afrika ülkelerinden yüzbinlerce hasta ülkemizde sağlık hizmeti alarak tedavi oluyor.

Sağlık Bakanlığı’nın sağlık turizminde aracı firmaları ve kontrol dışı verilen sağlık hizmetlerini sıkı bir şekilde denetlemesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Oktay Banlı, “Olumsuz sonuçları ortadan kaldırarak ülkemizin sağlık turizmiyle büyük bir gelir elde etmesi mümkündür. Ülkemizde mide botoksu ameliyatı olmuş ve yaşamını yitirmiş iki hasta bulunuyor. Ancak bu sayı, dış basında yer aldığı gibi 71 değildir” dedi.

Prof. Dr. Oktay Banlı, Türkiye’deki olayları abartarak pazar payını kapmak isteyen başka ülkelerin olduğunu ifade etti. Banlı, “Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’nin imajını güçlendirmek için bu konuda sıkı denetimler yapması ve yapılan hizmetleri dış basına da aktarması gerekmektedir” şeklinde konuştu.