Türkiye Siber Güvenlik Çalışmaları Hızla Güçleniyor

Türkiye’nin siber kalesi USOM

Türkiye Siber Güvenlik Alanında Güçleniyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye’nin siber güvenlik konusundaki pozisyonunu güçlendirmeyi hedefleyen stratejik bir çerçeveyi temsil eden çabalarını sürdürüyor. BTK bünyesinde 2013 yılında faaliyete geçen Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) tarafından ülkenin siber güvenlik zafiyetlerine karşı önlem alınıyor.

USOM, 17 milyon IP adresini sürekli tarayarak siber güvenlik zafiyetlerine karşı önlem alıyor. Her gün merkez tarafından 422 büyük saldırı ve 11 milyon zararlı erişim isteği engelleniyor. Geçen yıl sadece 140 bin büyük saldırı önlendi. USOM, Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone gibi operatörlerle de siber savunma konusunda işbirliği yapıyor. Ayrıca USOM’un siber kapasite inşası çalışmaları kapsamında verilen eğitimler, yarışmalar ve tatbikatlar ile siber olaylara karşı hazırlık seviyesi artırılıyor.

USOM bünyesinde yer alan 2 binden fazla Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME), 7 bin 859 uzman personel ve 400 ulusal siber olaylara müdahale merkezi personeliyle zararlı içeriklere karşı mücadele ediyor. USOM ayrıca yerli ve milli projeler geliştirerek ulusal siber güvenliğe önemli katkılar sağlıyor.

MSB kaynakları, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sadece yerli ve milli muhabere sistemleri ve yazılımlarını kullandığını vurguluyor. Bu yaklaşımla Türk Silahlı Kuvvetleri, siber alanda daha güçlü hale gelirken, Milli Savunma Bakanlığı da herhangi bir olumsuz gelişme durumunda alınacak tedbirleri sürekli olarak gözden geçiriyor.