Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne 4 Yeni Değer Ekledi

Yaşayan 4 miras UNESCO Listesinde... İftar geleneği koruma altında

Türkiye’nin 4 kültürel mirası daha, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından açıklandı. Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’nin yaşayan kültürel mirası olan “Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası”, “İftar ve İftar ile İlgili Sosyo-Kültürel Gelenekler”, “Sedef Kakma Sanatı” ve “Tezhip Sanatı”, Botsvana’nın Kasane şehrinde düzenlenen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda koruma altına alındı. Bu miraslar aynı zamanda UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne eklendi.

Bu kararla birlikte, Türkiye UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine en çok unsur kaydettiren ülkeler sıralamasında ikinci sıraya yükseldi. Bakan Ersoy, bu müjdeli haberi sosyal medyada paylaşarak, zeytin yetiştiriciliğinin liste için kaydedilmesinin ardından yeni unsurların da UNESCO tarafından kabul edildiğini duyurdu.

Ersoy, “UNESCO’nun koruma altına aldığı bu yeni kültürel değerlerimiz için hayırlı olsun. İftar Gelenekleri, Sedef Kakma Sanatı, Tezhip Sanatı, Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası. Türkiye ayrıca, “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri”nde 30 değere sahip olarak, en çok unsur kaydeden ikinci ülke oldu” dedi.