“Türkiye ve Hamas Arasındaki Zirve Toplantısı”

İstanbul’da Gazze Zirvesi... Dünyanın gözü bu görüşmedeydi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye Görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye arasındaki görüşme 2.5 saat sürdü. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, uluslararası toplumun dikkatini Filistinlilere uygulanan zulme çekmek için diplomatik gayretlerini sürdürüyor. İsrail’in Filistinlilere uyguladığı zulmün bedelini mutlaka ödeyeceğini vurguladık. Gazze’ye yönelik katliamları anlatmaya devam edeceğiz.” dedi.

Erdoğan, Filistinlilerin birlik içinde hareket etmesinin önemini vurgulayarak, “İsrail’e karşı en güçlü cevabın birlik ve bütünlükten geçtiğini ve uluslararası kamuoyunu yanlış yönlendiren İsrail’e karşı Filistin’in haklı davasının ve gerçeklerin daha çok anlatılması gerektiğini söyledi.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran-Israil gerilimine de değinerek, “Türkiye, Filistin’e insani yardımlarını sürdürüyor ve bölgeye 45 bin tondan fazla insani yardım ulaştırdı. İsrail’e yönelik yaptırımlar da hayata geçirildi.” şeklinde konuştu.

Görüşmede, Haniye’ye İsrail saldırısında şehit düşen 3 çocuk ve 4 torunu için başsağlığı dileklerini ileten Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan eşlik etti.

Hamas’ın merkezinin Katar’dan taşınacağı iddialarına ilişkin Wall Street Journal’ın haberine değinildi. Habere göre, Hamas Siyasi Bürosu, Katar’dan ayrılmak için farklı ülkelerle görüşmeler yürütüyor. Hamas’ın rehine takası anlaşmasını kabul etmemesi halinde Katar’dan çıkarılma tehdidi aldığı belirtiliyor.