Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim, 6 Şubat’taki çifte deprem felaketinin ardından yolunda bir değişiklik gösteriyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, 12 Temmuz’da Litvanya’nın Vilnius şehrindeki görüşmelerinde, iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başlaması konusunda anlaştılar.
Bu kararın ardından ilk önemli adım dün Ankara’da atıldı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis’i ağırladı. İkinci önemli adım ise BM Genel Kurulu çalışmaları sırasında, 18 Eylül’de gerçekleşecek olan Erdoğan-Miçotakis görüşmesi olacak. Üçüncü adımın ise muhtemelen aralık ayının başında Selanik’te düzenlenecek olan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında atılması bekleniyor.
Ankara’da, olumlu ve dostane bir atmosferde gerçekleşen görüşmelerde (azınlıklar, yasadışı geçişler, terör ve Kıbrıs dahil) Dışişleri Bakanları Hakan Fidan ve Giorgos Gerapetritis, 6 Şubat depremlerinden sonra başlayan gerginlikleri ve sert söylemleri geride bırakarak yeni bir döneme adım atma konusunda anlaşmaya vardılar. Türk-Yunan anlaşmazlıkları siyasi diyalog çerçevesinde ele alınacak ve dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde 16 Ekim’de başlanacak. Ege’deki güven arttırıcı askeri önlemler ve askıya alınan görüşmeler de önümüzdeki dönemde yeniden başlatılacak. Ayrıca denizcilik, turizm, ticaret, enerji gibi alanlarda işbirliği olanakları da ele alınacak ve “pozitif gündem” görüşmelerine hız verilecek.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, ikili basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Son dönemde ortaya çıkan işbirliği ortamı için teşekkür ederim. Aramızdaki karşılıklı anlayış ve saygı, diyalog kanallarını açık tutmamızı sağlıyor. Bu sayede krizleri hızlıca çözebiliriz. İki ülke lideri Vilnius görüşmesinde işbirliğimizin yeniden başlaması için bir hedef belirledi. Bu çerçevede bize görev verdiler. Biz de iki bakan olarak görüş ayrılıklarını ele almayı planlıyoruz. Ele aldığımız yol haritası üç aşamalı. İlk aşama siyasi görüşmeler, ikinci aşama güven arttırıcı önlemler ve üçüncü aşama pozitif gündemin devam ettirilmesi. 18 Eylül’de New York’ta Erdoğan-Miçotakis görüşmesi gerçekleşecek. Ardından 7 yıl aradan sonra Yüksek Düzeyli İşbirliği toplantısını planlıyoruz. Biz Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyoruz, ancak Türkiye’nin AB kriterlerini karşılaması şartıyla. Müzakerelerin ilerlemesi için katkı sağlamaya hazırız.” şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise yapılan görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında, “Türkiye ile Yunanistan arasında yeni ve olumlu bir döneme giriyoruz. Liderlerimizin Vilnius’ta ele aldığı konuları takip ettik. İki hafta sonra liderlerimizin BM’de görüşmesi olacak, daha sonra ekim ayında bakan yardımcıları görüşecek. Güven arttırıcı ve istişari görüşmeler önümüzdeki dönemde devam edecek. Yüksek düzeyli işbirliği toplantısı da gerçekleştirilecek. İki komşu ve müttefik ülke olarak sorunları yapıcı diyalogla çözebileceğimize inanıyoruz. Ege’de görüş ayrılıklarımız olsa da sürecin önümüzdeki dönemde yeniden başlatılmasına odaklandık. Sorunlara yeni yaklaşımlar getirmeyi benimsedik. Doğu Akdeniz’de adil paylaşım ilkesini savunduk. Kıbrıs meselesi çözümü konusundaki görüşümüz belli. FETÖ, DHKP-C ve PKK konularında Yunanistan’dan etkin işbirliği bekliyoruz. Göç konusu rekabet değil, işbirliği gerektiren bir alan. Ege’de daha fazla can kaybı istemiyoruz. Önkoşulsuz bir şekilde diyalogu sürdürmeye hazırız.” ifadelerini kullandı.
Gerapetritis’den önce, son olarak 15 Nisan 2021’de Nikos Dendias (şimdiki savunma bakanı) döneminde Dışişleri Bakanı, Ankara’yı ziyaret etmişti. Dendias, düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye’ye karşı ağır eleştirilerde bulununca, Mevlüt Çavuşoğlu gereken yanıtları vermiş ve iki bakan arasında gerilim yaşanmıştı.