Türkiye ve Yunanistan, Ege’deki Güven Arttırıcı Askeri Önlemler İçin Toplanıyor

4 yıl sonra kritik görüşme... Ege baharı Ankara’da başlıyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta ‘yeni bir başlangıç yapmaya karar verdikleri’ buluşmanın ardından Ankara’da görüşmelerine devam ediyor. Bugün, iki ülkenin savunma bakanlıklarının heyetleri, Ege Denizi’ndeki güven arttırıcı askeri önlemleri (GAÖ) ele almak üzere bir araya geliyor. Yunanistan heyetine, Savunma Bakanlığı’nda görevli Büyükelçi Theoharis Lalakos başkanlık edecek.

Daha önce Şubat 2020’de Atina’da gerçekleştirilen GAÖ görüşmelerinden sonra Türkiye’nin yaptığı davetlere rağmen Yunanistan, “ortam elverişli değil” ve “gerginlik ortamında görüşme olmaz” gibi bahanelerle geri çevirmişti. Ankara’daki toplantıda ele alınacak tedbirler arasında şunlar yer alıyor:

– Ege Denizi’nde Türkiye ve Yunanistan savaş gemileri arasında belirli bir güvenlik mesafesi bulunması.
– Savaş uçaklarının, savaş gemilerinin üzerinden alçak irtifalı uçuş yapmaması.
– Savaş uçaklarının savaş gemilerini rahatsız etmemesi.
– Savaş gemilerinin tehlikeli manevralardan kaçınması.
– Türkiye’de seyrüsefer teleksleri olarak adlandırılan deniz ve hava trafiği uyarı mesajlarının (NAVTEX) azaltılması.
– Uzun süreli ve geniş sualtı alanlarını kapsayan denizaltılar için seyrüsefer telekslerinin (SubNOTAM) azaltılması.

Ayrıca, iki ülkenin silah sistemlerindeki radarların savaş gemilerine kilitlenmemesi ve Eskişehir ile Larisa karargahları arasında doğrudan iletişim hattı açılması gibi önlemler de alınması planlanıyor. İki ülke savaş uçaklarının uçuşlarında bir tarafın diğerini “düşman uçağı” olarak görmediği ve Meriç Nehri’nde olası askeri sınır olaylarının bölgedeki komutanlara yetki verilerek çözülebileceği de öneriler arasında yer alıyor.

Bilgi Notu: Türkiye ve Yunanistan arasında 1988, 1996 ve 2000-2007 yıllarında birçok GAÖ için mutabakat sağlanmışsa da, daha sonra yaşanan gerginlikler nedeniyle bu önlemlerin çoğu uygulanmamış veya atıl kalmıştı.