Türkiye, Yerli ve Milli Parmak İzi Tanıma Sistemi İle Teknolojide Öncü Ülkeler Arasına Giriyor

Kesik parmaktan bile net iz alıyor

Türkiye, Rusya’dan gelen parmak izi tanıma sistemini kullanmaktadır. 2019 yılında İçişleri Bakanlığı ve HAVELSAN arasında imzalanan bir protokol ile Ulusal Biyometrik Veri Yönetim Sistemi geliştirilme çalışmaları başlatılmıştır. POLSAN ve HAVELSAN, bu protokol imzalanmadan önce yazılım geliştirme çalışmalarına başlamışlardır. Bu sayede, kısa bir süre içinde başarılı testler gerçekleştirilerek ilk yazılım geliştirme süreçleri tamamlanmıştır.

Yerli bir parmak izi tanıma sistemi, nitelikli parmak izi ile 2021 yılında Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nde kullanılmaya başlanmıştır. Ardından Ocak 2022’de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde faaliyete geçirilerek tüm Türkiye’de hizmet sunulmuştur. Kriminal parmak izi tanıma sistemi ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilde pilot canlı testlere başlanmıştır. Bu sistem, bir olay yerinden alınan ve kime ait olduğu belli olmayan parmak izinin taranarak sisteme aktarılmasını sağlamakta ve sistemdeki verilerle karşılaştırma yapılarak doğru sonuca ulaşılmaktadır. Test aşamasındaki bu sistem devreye girdiğinde Türkiye, kendi parmak izi yazılımını kullanan 7. ülke olacak. Ayrıca bu sistem, deprem bölgesinde vücut bütünlüğü bozulmuş cesetlerin teşhisi için de kullanılabilecektir.

HÜRRİYET tarafından gerçekleştirilen bir testte ise, IDES’23 fuarında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Daire Başkanlığı standında yer alan parmak izi tanıma sistemi, yazarın yıllar önce ehliyet alırken verdiği parmak izini saniyeler içinde tanımıştır.

Bu projede, parmak izi tanıma, yüz tanıma, retina, iris ve avuç içi tanıma gibi aşamalar bulunmaktadır. Hedeflenen ise ülkemizin kritik verilerinin kurumlarımızın bünyesinde ve yerli bir yazılımda tutulmasıdır. Yetkililer, şu anda kullanılan sistemdeki tüm verilerin büyük bir “veri göçü” ile yerli ve milli sisteme aktarıldığını vurgulamışlardır.

IDES’23 fuarında Aselsan, Roketsan, HAVELSAN gibi önde gelen Türk şirketleri, savunma alanındaki son teknoloji ürünlerini tanıtmışlardır. Bu tanıtımlar arasında yerli ve milli yazılımla ilgili testlerden başarıyla geçen parmak izi tanıma sistemi de bulunmaktadır.