Türkiye’de Hava Sıcaklıkları 2023 Yılında Mevsim Normallerinin Üzerinde Seyrediyor

2024 yılının ilk ayında beklenen hava durumu açıklandı

2023 yılının kasım ayında Türkiye genelinde hava sıcaklığıyla ilgili yapılan değerlendirmeler, dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne göre, kasım ayının ortalama sıcaklığı 12,5 santigrat derece olarak ölçüldü. Bu değer, normal sıcaklık ortalamalarının 3,2 santigrat derece üzerinde gerçekleşti ve son 53 yılın en sıcak kasım ayı olarak kaydedildi. Aralık ayına da yüksek sıcaklıkların hakim olması beklenirken, yeni yılın ilk ayında da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği öngörülüyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, ocak ayının ilk haftasında önemli bir sıcaklık değişikliği beklenmiyor. Ülkenin genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi tahmin ediliyor. İkinci haftada ise İç Anadolu Bölgesi, Akdeniz Bölgesi’nin iç kesimleri, Orta Karadeniz, Doğu Anadolu Bölgesi’nin güney ve doğusu ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde mevsim normallerinin 3 ila 6 derece üzerinde, diğer bölgelerde ise 1 ila 3 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor. Yağışlar ise Marmara’nın batısı, Ege Bölgesi’nin kuzeyi, Batı Karadeniz kıyıları, Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz kıyıları ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğusunda mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşecekken, diğer bölgelerde mevsim normallerine uygun şekilde gerçekleşmesi ön görülüyor.

Üçüncü haftada ise İç Anadolu Bölgesi’nin doğusu, Doğu Anadolu Bölgesi’nin batısı ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeyinde sıcaklıkların yine mevsim normallerinin 3 ila 6 derece üzerinde, diğer bölgelerde ise 1 ila 3 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor. Yağışlar ise ülke genelinde mevsim normallerine uygun olması tahmin ediliyor. Yılın ilk ayının son haftasında ise sıcaklık Trakya ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin güneydoğusunda mevsim normallerine uygun seyretmesi beklenirken, diğer bölgelerde ise 1 ila 3 derece üzerinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Yağışlar ise Orta Karadeniz ile Doğu Karadeniz kıyılarında mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşecekken, diğer bölgelerde mevsim normallerine uygun şekilde gerçekleşmesi tahmin ediliyor.

Ocak ayı boyunca hava sıcaklıklarının iç kesimlerde mevsim normallerinin 2 ila 3 derece üzerinde, diğer bölgelerde ise 1 ila 2 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Yağışlar ise Doğu Karadeniz kıyıları, Marmara’nın güneybatısı, Kıyı Ege, Batı Akdeniz kıyıları, Doğu Akdeniz, Doğu Anadolu’nun güney kesimleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşecekken, diğer bölgelerde mevsim normallerine uygun şekilde gerçekleşmesi bekleniyor.