Türkiye’deki COVID-19 Yoğun Bakım Hastalarında Aşısızların Oranı Yüzde 58.5 Çıktı: Araştırma Sonuçları.

‘COVID-19’a dev araştırma: Ağır geçirenlerin yüzde 58’i aşısız

Türkiye’deki en kapsamlı COVID-19 aşısı çalışmaları sonuçları açıklandı. Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Cenk Kıraklı tarafından gerçekleştirilen araştırmada, COVID-19 nedeniyle yoğun bakıma yatan hastaların yüzde 60’ını orta yaşlı erkekler oluşturdu. Araştırmaya göre, yatan hastaların yüzde 58.5’i aşılanmamıştı. Yüzde 26’sı 3 doz Sinovac aşısı, yüzde 55’i 2 doz Sinovac aşısı, yüzde 7’si ise 2 doz BioNTech aşısı almıştı.

Araştırma, Türkiye’nin dört bir yanındaki 17 yoğun bakım servisinde çalışan 36 uzman hekim tarafından gerçekleştirildi. Yoğun bakım ünitesine yatmak zorunda kalan yaklaşık 3.000 hastanın incelendiği araştırma, 2021 yılını kapsamaktadır.

Aşı olan ve olmayan hastaların yoğun bakım ölüm oranı arasında belirgin bir fark görülmedi. Ancak, son dönemde mRNA aşısı alanların ölüm oranında düşüş görülmüştür. Bu bağlamda, inaktif aşılar daha zayıf kalmış gibi görünmektedir. Araştırmada dikkat çeken bir diğer husus ise gebe hastaların durumudur. Yoğun bakımda yatan 35 gebeli hastanın hepsi aşılanmamıştı.

Yaşlılık ve ek hastalıkların yoğun bakım ihtiyacını artırdığı belirlense de, 40 yaş altındaki hastaların da az sayıda olsa yoğun bakıma yatmak zorunda kaldıkları görüldü. Yoğun bakımda yatan hastaların çoğunluğunda aşılanmanın gerçekleştiği ancak yaşı ileri olduğu ve birden fazla hastalığı olduğu tespit edildi.