Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Dönüş Yolculuğuna Başladı

İlk Türk astronot yarın Dünya’ya dönüyor

Türkiye’nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (UUİ) ayrıldı ve görevi sona erdi. Gezeravcı ile birlikte Ax-3 mürettebatını taşıyan Dragon uzay aracı dün UUİ’den ayrıldı. 4 astronot, hazırlıkların tamamlanmasının ardından UUİ’den Dragon kapsülüne geçti. Kapılar kapatıldı ve TSİ 17.20’de UUİ’den ayrılma gerçekleşti. Gezeravcı’nın dünyaya dönüş yolculuğu başlamış oldu. Kapsül, 48 saatlik bir yolculuktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida açıklarında okyanusa iniş yapacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gezeravcı ile UUİ’den ayrılmadan önce bir görüşme gerçekleştirdi. Paylaşılan videoda Gezeravcı, “Tahmini olarak 47 saatlik bir uçuş sürecinden sonra 9 Şubat’ta Türkiye saatiyle 16.00’da Florida’nın Doğu sahilinde, muhtemelen Daytona Beach ya da Cape Canaveral açıklarına iniş yapmayı planlıyoruz. Ayrıca, farklı hava durumu senaryoları gerçekleşirse 56 saatlik bir alternatif planımız da var,” şeklinde konuştu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da görüşmeyi “Adam dönüyor” notuyla sosyal medyada paylaştı.

Alper Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronotu taşıyan Dragon uzay aracı, 19 Ocak’ta fırlatıldı. Kapsül, 36 saatlik bir uzay yolculuğunun ardından 20 Ocak’ta UUİ’ye kenetlendi.