Türkiye’nin İlk Engelli Kadın Ralli Pilotu Kübra Denizci: Limitleri Zorlayan Bir Başarı Hikayesi

Rüzgârla yarışıyor

Türkiye’nin ilk, dünyanın ikinci engelli kadın ralli pilotu olan Kübra Denizci, belediyede çalışması, klinik psikoloji yüksek lisansı, evlilik hazırlıkları ve yarış antrenmanları arasında zamanı nasıl yönettiğini anlatıyor. 35 yaşındaki Denizci, tüm bu görevleri aynı anda başarıyla yerine getiriyor. Genç yaşta geçirdiği bir kaza sonucunda boyun kırığı olan Denizci, hayata meydan okuyan bir kişi olmaktan vazgeçmiyor. Uluslararası ilişkiler bölümünden mezun olduktan sonra, psikoloji bölümünü kazanmaya karar veren ve bunu başaran Denizci, yüksek lisans yaparken ralli pistlerinde de aktif olarak yer alıyor.

Denizci, yaşadığı olay sonrasında yeniden hayata dönme sürecini anlatıyor: “Kaza olduktan sonra uzun bir süre fizik tedavi hastanesinde kalmak zorunda kaldım. Tekerlekli sandalyeyi kabullenmek zaman aldı. Ancak üniversite sınavını kazanma motivasyonum oldu. Üniversiteye başlamak ve iş hayatına atılmak beni eski hayatıma geri döndürdü. Hayatın durmadığını, devam ettiğini görmem bana ilham verdi.”

Daha özgür bir hayat için arabaya ihtiyaç duyduğunu fark eden Denizci, “Türkiye’de engelliler için maddiyat önemli. Bu yüzden iş hayatına atılarak kendi ekonomik özgürlüğümü kazanma hedefim vardı. Kendi aracımı almak için belediyede çalışırken ilk maaşımla arabayı peşinatla aldım. Elbette engelli olarak araç kullanmak bazı zorluklarla beraber geliyor, ancak kendi başıma bir yerlere gitmek inanılmaz bir his.” diyor.

Hız tutkusuna sahip olduğunu söyleyen Denizci, motor sporlarına ilgi duyduğunu ve ralli yapma fikrinin aklına geldiğini söylüyor. Engelli aracıyla yarışlara katılabileceğini öğrendiğinde, bunu gerçekleştirmek için harekete geçiyor. İlk olarak deneyimli isimlere mesajlar atarak başlayan Denizci, ardından federasyon ile iletişim kuruyor ve engelli bir kadın olarak dünyada ikinci olan bir sporcuyla tanışıyor. Sürdürdüğü iletişimler ve sponsorluk görüşmeleri sonucunda araç satın almayı başaran Denizci, şu anda Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nda yarışmaktadır.

Denizci’nin hedefleri arasında Türkiye’de tırmanma ve pist şampiyonalarında yer almak, ayrıca Avrupa’daki yarışlara katılarak milli sporcu olmak yer almaktadır. Kendi sınırlarını zorlamaktan vazgeçmeyen Denizci, engelli bir kadın olarak başarısını kanıtlamaya devam ediyor.