Türkiye’nin Kaçırılan Eserlerine İadesi: Kültür Mirasımız Kurtarıldı

14 kültür varlığı ana vatanında

Türkiye, Yıllar Önce Kaçırılan Eserlerini Geri Getiriyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı ile Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturma Birimi iş birliği sonucunda, yıllar önce Türkiye’den kaçırılan eserlerin iadesi için çalışmalar yürütüldü. Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı uzmanları tarafından yürütülen incelemeler, takip ve araştırmalar neticesinde sağlanan bilgi, belge ve delillerle Türkiye’ye iadesi sağlanan eserler, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın katılımıyla New York’taki Türk Evi’nde düzenlenen törenle teslim alınarak ülkemize getirildi.

Burdur’daki Boubon Antik Kenti kökenli, 1960’lı yıllarda kaçak kazılarla elde edilen ve yurtdışına yasa dışı yollarla çıkarılan eserler, Prof. Dr. Jale İnan ve gazeteci-yazar Özgen Acar tarafından ilk kez gündeme getirilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı’nca yürütülen derinlemesine araştırmalar sonucunda Lucius Verus, Septimus Severus, bir imparator heykeli, 3 bronz heykel, Genç ve Olgun Caracalla başları ile bronz bir kadın büstü dahil birçok bronz eserin iadesi sağlanmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu eserler binlerce yıllık geçmişimizin ve köklü mirasımızın sembolleri olarak ait oldukları yerde korunarak gelecek nesillere aktarılacak. Eserlerin iadesi süresince özveriyle görev yapan tüm çalışanlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Kültürel mirasımıza sahip çıkmaya, onu dünyaya tanıtmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.