Türkiye’nin Miras Listesindeki Eserler Yeniden Gündeme Geldi

Unesco’ya liste sitemi... Geçici değil kalıcı olmak istiyorlar

Ankara’nın Polatlı ilçesinde bulunan Gordion Antik Kenti’nden sonra, Konya’nın Beyşehir Eşrefoğlu Cami, Eskişehir’in Sivrihisar Ulu Cami, Kastamonu’nun Mahmut Bey Cami, Ankara’nın Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Cami ve Afyonkarahisar Ulu Cami’nin de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenmesi, Türkiye’nin arkeoloji dünyasında uzun süredir bekleyen 82 eserini gündeme taşıdı.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Myra-Andriake Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, listedeki anıtların neredeyse yarısının Avrupa ve Kuzey Amerika’da olduğunu belirterek şunları söyledi: “İtalya’nın 59, Almanya’nın 53, Fransa’nın 52, İspanya’nın 50, İngiltere’nin 33 ve hatta ABD’nin bile 25 SİT ile yer aldığı listede Türkiye’den sadece 21 SİT bulunması, Anadolu gibi her döneme ait özgün yerleşimler ve anıtların bulunduğu bu topraklar için şaşırtıcı.”

UNESCO Geçici Listesi’nde 82 eser olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Çevik, bunun Anadolu’nun miras listesindeki eksikliği sorgulamayı gerektirdiğini ifade etti. Eserlerin eksikliği veya önemsizliği değil, tanıtım, ilgi ve uluslararası ilişkiler gibi faktörlerin etkisi olduğunu belirten Çevik, “Geçici Listesi’nde en uzun süre bekleyen eser ise 30 yıldır beklemekte olan Karain Mağarası. Ahlat, Harran, Alanya, Myra St Nikolaos Kilisesi ve Mardin gibi özel örnekler ise 23 yıldır listeye girmeyi bekliyor.” şeklinde konuştu.