Türkiye’nin Yaban Hayatı Fotoğrafçıları Puhu Baykuşunu Yakaladı

Avrupa'daki en büyük tür Sivas'ta fotoğraflandı

Türkiye’nin Önemli Yaban Hayatı Fotoğrafçıları Puhu Baykuşunu Görüntüledi

Türkiye’nin önemli yaban hayatı fotoğrafçıları Dr. Pedram Türkoğlu ve Mustafa Aslan, Sivas’ta Avrupa’nın en büyük baykuşu özelliğine sahip ve nadir görülebilen bir tür olan puhuyu görüntüledi. Dr. Türkoğlu, özellikle kayalık yamaçlar ve dağlık arazilerde yaşayan bu baykuşu doğal ortamında gözlemlemenin fazlasıyla zor olduğuna işaret ederek, “Nadiren açık alanlarda tünerken görülebilirler. Biz de bu fırsatı değerlendirdik ve uzun uğraşlar sonucu türün adeta portresini çekebildik.”

Puhu, dünyadaki en büyük baykuş türlerinden biri olup Avrasya’da geniş bir dağılım alanına sahiptir. Kanat açıklığı 188 santimetre, kütlesi ise 4 kilogram seviyesine ulaşabilen bu tür, cüssesi sebebiyle İngilizce’de kartal baykuşu olarak da adlandırılır. Başlıca avları arasında fare, sıçan, tavşan, gelincik, sansar, kirpi gibi memeliler bulunmaktadır. Puhu, fırsat buldukça sürüngenleri ve diğer kuşları dahi avlayabilecek kadar yeteneklidir.

Dr. Türkoğlu, fotoğrafların doğal yaşamın korunması için yapılan farkındalık çalışmalarını desteklemekte büyük rol oynadığına da dikkat çekerek, “Puhu baykuşunun görüntülenmesi hem bilimsel araştırmalar hem de koruma çabaları açısından önemli bir noktaya parmak basıyor. Bu kayıt, nadir türlerin korunmasına yönelik ülkemizde daha fazla yatırım yapılması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor” dedi.