Ülkeler, telif haklarının korunması ve korsan yayıncılığın önüne geçme konusunda yasal düzenlemelere hız veriyor. Son olarak Kanada, Google’a her yıl 74 milyon dolar telif ödemesi yapılacağını duyurarak bu konuda önemli bir adım attı. Bu gelişme, dijital telif yasalarının ülkemizde de gündeme gelmesine neden oldu. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye’nin dijital telif yasalarıyla ilgili düzenlemeleri hayata geçirmesi gerektiğini ve bu konuda Google ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Yayman, telif hakları kanununun güncellenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu alanda içerik üreten insanların oldukça önemli ihtiyaçları var. Biz TBMM Dijital Mecralar Komisyonu olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.
Rekabet uzmanı Ussal Şahbaz ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, birçok ülkede Google ve diğer sosyal medya şirketlerinin haberlere bağlantı verdiklerinde bu haberleri üreten medya kuruluşlarına telif ödemesi yapmalarının zorunlu olduğunu belirtti. Fransa, Avustralya ve Kanada gibi ülkelerde bu düzenlemenin zaten uygulandığını söyledi. Şahbaz ayrıca, sosyal medya şirketlerinin haberlerden gelir elde ettiğini ve bunun haberlerin üretim sürecine emek harcayan medya kuruluşlarının hakkını gasp ettiğini ifade etti. İnternetteki platformlarda haberlere ücretsiz link verilmesiyle birlikte Google ve Facebook gibi şirketlerin reklam geliri elde ettiğini, bu durumun da medya organlarının ekonomik olarak zor durumda kalmalarına neden olduğunu belirtti. Bu sorunun çözümü için Şahbaz, iki önemli tedbirin alınması gerektiğini söyledi.
Haber sitelerinin tek tek Google ile anlaşma sağlamasının zorluklarına da dikkat çeken Şahbaz, Avrupa Birliği’nin haberlerin telif hakkına tabi olduğuna karar verdiğini, İspanya’nın da bu düzenlemeyi takip ettiğini belirtti. Ayrıca, sadece telif ödemesinin zorunlu hale getirilmesinin sorunları çözmeye yetmeyeceğini ifade etti. Bu nedenle Şahbaz, Türkiye’de yapılması gereken iki farklı düzenleme olduğunu söyledi. Bunlardan ilki, fikri mülkiyet haklarında yapılacak değişiklikler, diğeri ise Rekabet Kurulu’na özel yetki verilmesi şeklinde olduğunu belirtti. Bu iki düzenlme bir arada hayata geçirildiğinde, Türkiye’de haber kuruluşlarının emeklerinin karşılığını alabileceği sağlıklı bir adımın atılacağına dikkat çekti.