“Umut Ünlü: Yüzme Sporuyla Hayata Bağlandı, Ancak COVID-19 Altın Madalya Hayalini Engelledi”

Sen bizim ‘altın’ımızsın

Umut Ünlü, 2000 yılında Van’da Turan ve Şahiste Ünlü çiftinin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Doğduğunda el ve ayakları birbirine yapışıktı ve bu nedenle çocukluk dönemi ameliyatlarla geçti. Bacakları ampute edildi ve elleri ayrıldı. Özel durumu nedeniyle zorlu bir çocukluk geçiren Umut, üç yıl önce yüzme sporuyla tanıştı ve bu spor sayesinde hayata tekrar sarıldı. Ayrıca, işletme yönetimi bölümünü bir vakıf üniversitesinde, tam burslu olarak tamamladı. Umut, her gün 4 saat süren toplu taşıma yolculuğuyla akülü sandalyesiyle yüzme antrenmanlarına gidiyor ve Para Yüzme Dünya Şampiyonası’nda iki farklı kategoride dünya 4’üncüsü ve dünya 6’ncısı olarak büyük başarı elde etti. Ancak hayalini kurduğu altın madalya umutları, uçakta yakalandığı COVID-19 nedeniyle suya düştü. Umut, Hürriyet’e yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

“Para Yüzme Dünya Şampiyonası için Manchester’a 28 Temmuz’da geldik. İngiltere’ye ulaştıktan iki gün sonra antrenörüm Duran Arslan’da COVID-19 belirtileri başladı. Yapılan test sonucunda ikimizin de pozitif olduğu ortaya çıktı. Uçakta antrenörümün yanında oturan hasta bir kadın vardı ve sanırım bu kadından antrenörüme, ondan da bana virüs bulaştı. Yarışmalar öncesi yoğun bir tedavi programına alındık. Duran Hoca 4-5 gün, ben de 3 gün boyunca odadan çıkamadık. Zorunlu bir karantina süreci olmasa da, kendimizi iyi hissetmediğimiz için sürekli otelde kaldık. Bu yüzden yarışmalardan önce antrenman yapma şansım olmadı. Son antrenmanımı ise 4 gün önce gerçekleştirdim.”

“Yarışmalar başladığında ateşim vardı ve nefes almam zordu. Öksürüyordum ve büyük bir halsizlik hissediyordum. 200 metre serbest kategorisinde 150 metreye kadar ikinci sıradaydım. Ancak hastalık nedeniyle nefes darlığı yaşadım ve hızımı kaybettim. 16 salise farkla bronz madalyayı kaçırdım. 50 metre sırtüstü kategorisinde ise 6’ncılıktan daha iyi bir derece bekliyordum. Eğer COVID’e yakalanmasaydım, durum çok daha farklı olabilirdi. Hem ailem hem de ben çok ağladık. 2024 Ağustos’unda Paris’te Paralimpik Olimpiyatları düzenlenecek. Ben pes etmeyeceğim ve tek tek madalyaları kazanacağım.”