Üniversite Kayıt İşlemleri Hakkında Önemli Bilgiler

Üniversiteye ilk adım... Kayıtlar bugün başlıyor

Yükseköğretim Programlarına Kayıt İşlemleri Başlıyor

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Ağustos’ta açıklanan tercih sonuçlarına göre, YKS yerleştirme sonuçlarına göre toplam 1 milyon 21 bin 986 kontenjanın 987 bin 388’ine yerleştirme yapıldı. ÖSYM takvimine göre, adaylar bugünden itibaren yerleştikleri üniversitelere kayıt işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

Yeni üniversiteliler için elektronik kayıtlar e-Devlet üzerinden 21 Ağustos’a kadar alınacak. Elektronik kaydını yapan adaylar, barkodlu elektronik kayıt belgesini yine e-Devlet üzerinden alabilecekler. Elektronik kayıt işlemini tamamlayan adayların üniversitelerinin internet sayfalarındaki duyuruları takip etmeleri gerekmektedir. Bu sayede fiziksel olarak üniversiteye giderek kayıt yaptırma zorunluluğu ortadan kalkmış olacaktır.

Yüz yüze kayıt yaptırmak isteyen adaylar ise yerleştikleri üniversiteye giderek 23 Ağustos’a kadar kayıt işlemlerini tamamlayabilecekler. Kayıt sırasında adayların ortaöğretim diploması ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi, vesikalık fotoğraf gibi belgeleri teslim etmeleri gerekmektedir. Ayrıca, adayın öğrenim ücreti ödemesi gereken bir programa yerleşmesi durumunda, ödeme yaptığına dair dekontu kayıt sırasında yanında bulundurması gerekmektedir.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, adaylara sosyal medya üzerinden seslenerek, “2024 YKS yerleştirme sonuçlarına göre üniversite programlarına kayıt süreci bugün başlayıp 23 Ağustos’a kadar devam edecek. Hepinizin bu noktaya gelene kadar gösterdiğiniz emek ve azmi takdir ediyorum. Şimdi önünüzde yepyeni bir akademik yolculuk var. Kayıt işlemlerinizi ivedilikle tamamlayıp, son güne bırakmamanızı öneririm. Başarılarınız daim olsun” dedi.

Eğitim Uzmanı Onur Soğuk, belirlenen tarihlerde kaydını yaptırmayan adayların haklarını kaybedebileceği konusunda uyardı. Soğuk’un dikkat çektiği noktalar şunlar:

  1. Adayın kazandığı üniversite yaşadığı şehirdeyse bizzat okula gidip kaydını yaptırabilir, farklı bir şehirdeyse e-Devlet üzerinden kayıt işlemlerini tamamlayabilir.
  2. e-Devlet sistemi üzerinden kayıt yaptıran adaylar, üniversitelerin istediği belgeleri akademik yıl başlayınca okullarına giderek ibraz edebilirler.
  3. Adayların ÖSYM’nin belirlediği tarihleri kaçırmamaları gerekmektedir, aksi takdirde kayıt haklarını kaybedebilirler.
  4. Bir yükseköğretim kurumuna yerleşen adaylar kayıt yaptırmasalar dahi önümüzdeki yıl OBP puanları yarı yarıya kesileceğinden, kayıtlarını yapmaları önemlidir.
  5. Üniversiteye kayıt yaptıran her öğrencinin ‘sınavsız ikinci üniversite’ seçeneğinden faydalanma hakkı bulunmaktadır. Bu hak, örgün öğretimde okudukları programa ek olarak açıköğretimde başka bir programı aynı anda okuma imkanı sağlar.