Uzmanlar, Gayrettepe’deki Yangın Hakkında Uyarılarda Bulundu

Yangın söndürme ‘sistemli’ olmalı

Gayrettepe’de Çıkan Yangın İle İlgili Uzmanlar Uyarıyor

Gece kulübü ‘Masquerade’de meydana gelen ve 29 kişinin hayatını kaybettiği yangının ilk anlarına dair ortaya çıkan görüntüler, Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Yangın Güvenlik Uzmanı Levent Yasa tarafından değerlendirildi. Yasa, benzer olayların yaşanmaması için önlemler alınması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Bu yangın özelinde konuşursak, kimyasal maddeden başlayan bir yangın söz konusu. İlk müdahale yapılsa dahi, söndürmekte tam başarı olamama ihtimali yüksek. Çünkü, içeride yüksek miktarda yanıcı madde var. Her tüpün bir söndürme kapasitesi var, kullanılan tüpler 6 kilogramlık olduğundan kapasiteleri çok geniş değil. Bunun için de yönetmeliklere uygun şekilde dizayn edilmiş olan yangın dolabı ya da sabit söndürme sistemleri, yağmurlama sistemleri gibi sistemlerin olması gerekiyordu ki oradaki yangına tam olarak müdahale edilebilsin.”

Levent Yasa’nın belirttiği gibi, binaların yangından korunması yönetmeliğinde tüp sayısının maksimum 250 metrekareye bir olacak şekilde belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yangın tüplerinin de yönetmeliklere uygun şekilde belirli periyotlarda değiştirilmesi ve düzenli kontrollerinin yapılması gerektiğini dile getirdi.

Yangın Söndürme Sistemleri Uzmanı Gürkan Danacı ise, otomatik yangın söndürme sistemlerinin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Yangın söndürme sistemlerinin kurulumunda sahte ve yan sanayi ürünlerin kullanılması sistemin çalışmamasına neden olabilir. Yangın söndürme tüplerinde orijinal sıvı kullanılmadığında veya sistemin yanlış kurulması durumunda sistem devreye girmeyebilir; girse bile yangını kontrol altına alamayabilir.”

Gürkan Danacı, yangın söndürme sistemlerinin bakımının da önemli olduğuna değinerek, orijinal ürünlerin kullanılması ve gazların yetkilendirilmiş firmalarda doldurulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, su veya hava basılması gibi yanlış uygulamaların sistemlerin çalışmasını engelleyebileceğini kaydetti.