Valide Sultanların Kütüphanelerindeki Eserlerin Dijital Sergisi Rami Kütüphanesi’nde Açıldı

Emine Erdoğan: İlim kılıçtan daha keskin

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Rami Kütüphanesi’nde düzenlenen serginin açılışını gerçekleştirdi. Sergide, Nurbânû Sultan, Turhan Sultan, Bezmiâlem ve Pertevniyal Vâlide Sultan gibi 22 valide sultanın kütüphanelerinde bulunan ünlü bilim insanları tarafından yazılmış eserlerin dijital kopyaları yer alıyor. Emine Erdoğan, valide sultanların hala vakıfları aracılığıyla halka hizmet etmeye devam ettiğini vurgulayarak açılış konuşmasında şunları dile getirdi:

“Günümüze ulaşan pek çok mücevher değerindeki yazma eser ‘Valide Sultanlar’ sayesinde bugün okuyucularla buluşuyor. Bu elyazmalarının dijital kopyaları, sadece ilim dünyası için değil, aynı zamanda sanat dünyası için de büyük bir değere sahip. Tezhip, minyatür, mimari ve doğal betimlemelerle süslenen eserler sayesinde Osmanlı’nın hat, cilt ve süsleme sanatının gelişimi izlenebiliyor. Dünyanın birçok yerinde kitaplara sadece seçkin insanların erişebildiği bir dönemde medrese kütüphanelerinin belirli günlerde halka açık olması, dönemin çok ötesinde bir anlayışı göstermektedir.”

Yabancı seyyahlar da halka açık kütüphanelerden etkilenmiş ve görevlilerin ilgisini, “Doğululara özgü lütufkâr bir Müslüman nezaketi” şeklinde ifade etmiştir. Bu çaba, dinimizin bizlere emrettiği sadaka ve zekât ibadetinin bir sonucudur. Bu gayretler sonucunda, Mimar Sinan, Sedefkâr Mehmet Ağa ve Davud Ağa gibi sanatçılar yetişmiş ve bugün hala bilim dünyasına ışık tutacak ölümsüz eserler ortaya çıkarmışlardır. Medeniyetimize değerli katkılarda bulunan ve eserleriyle ilim köprüleri kurabilen valide sultanları rahmetle anıyorum.”

Program sonrası sergiyi gezen Emine Erdoğan’a Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından Osmanlı hat sanatının kurucusu olarak kabul edilen Şeyh Hamdullah’ın Sultan II. Bayezid için özel olarak yazdığı 500 yıllık elyazması Kuran’ın tıpkıbasımı hediye edildi.