VDK’den Saat Ticareti Denetimi

4 milyar liralık kayıt dışı saat ticareti ortaya çıktı... Bakan Şimşek: Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi kesintisiz sürdürüyoruz

VDK, Kayıt Dışı Saat Ticaretiyle İlgili Denetimlerini Derinleştiriyor

Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, Vergi Denetim Kurulu (VDK), kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelere yönelik denetimlerini artırıyor. Kurul bünyesindeki Risk Analiz Merkezi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, kayıt dışı saat ticaretiyle uğraşan mükellefler belirlendi. Yapılan çalışmada, aynı alıcıların defalarca kayıt dışı lüks saat temin etmesi incelendi.

Kayıtlı alınan saatlerin belge düzenlenmeden satışı, kayıtsız temin edilen saatlerin kayıtsız satışı, lüks saatlerin ve bunların imitasyonlarının satışı ile antika saatlerin ticaretine kadar birçok usulsüz işlem VDK’nin radarına takıldı. Banka ve aracı kurumlar aracılığıyla yapılan ödemeler özellikle hassas bir şekilde incelendi. Bu çalışmalar neticesinde, 2023 ve 2024 yıllarında 4 milyar lirayı aşan büyük bir kayıt dışı ekonomi tespit edildi.

Vergi kaçakçılığıyla ilgili yapılan analizlerde, farklı marka ve modellerdeki gerçek veya imitasyon binlerce saat vergi kaçakçılığı yapılarak el değiştirdiği belirlendi. Tüketici mağduriyetleri de araştırma sürecinde gözlemlendi.

VDK’nin analizlerine göre, 944 farklı marka ve model saat kayıt dışı satışa karıştı. Analizlerde, Rolex, Omega, Patek Philippe gibi markaların imitasyon ürünlerine de rastlandı. Orijinal saat alıcılarının gelir ve harcama profilleri de incelenmekte, şüpheli durumlar detaylı bir şekilde takip edilmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Maliye’nin her sektörde ve alanda denetimlerini sürdürdüğünü vurgulayarak, “Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet verenleri takip ediyoruz. Vergide adaleti sağlamak için en önemli konu kayıt dışılıkla mücadeledir” dedi.