Vize Sorunu ve Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları için Zorluklar

Bitmeyen Schengen sorunu

Vize Sorunu Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Schengen vizesi için pandemiden bu yana randevu almakta büyük zorluk yaşıyor. AB yetkililerinden edinilen bilgilere göre, dünya genelinde 2023 yılında 8 milyonun üzerinde Schengen vizesi verildi. Bu vize sayısının %10’u, 867 bin vize ile Türkiye’ye verildi. Türkiye, Çin’den sonra en çok Schengen vizesi alan ülke konumunda bulunuyor. 2022 yılında 778 bin kişi vize başvurusunda bulunurken, bu rakam 2023 yılında 1 milyon 55 bin 885’e yükseldi. Ret oranı ise 2022’de %15.7 iken, 2023 yılında %16.1’e çıktı. AB ülkeleri, elçiliklerdeki personel sayısının yetersiz olduğunu belirterek, bu sorun üzerinde çalıştıklarını ifade ediyor. Ancak, Hürriyet’e yapılan açıklamalara göre Ankara’da bu konuda şüpheler bulunmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, özellikle Almanya, Fransa gibi ülkelerden Schengen vizesi almak için başvuruda bulunmada sorunlar yaşamaktadır.

Sorun İltica Taleplerinde Mi?

Vize başvurularının artmasının ardından son dönemde Türkiye’den gelen iltica taleplerinde de artış gözlemlenmektedir. Kaynaklar, bu sorunun çözümünün Avrupa Birliği ülkelerinin elinde olduğunu belirtmektedir. Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar, AB’nin modernize edilmesi gereken iltica düzenlemelerine dikkat çekmekte ve mevcut sistemleri “demode” olarak nitelendirmektedir. Yani, kaynaklara göre sorun, çözüm iradesi olduğu takdirde çözülebilir bir nitelik taşımaktadır. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin, yasadışı yollarla AB’ye gitmiş tüm Türk vatandaşlarını geri alma taahhüdünü vurgulamaktadır.

Vize Ücretleri Neden Artıyor?

Bu sorun, Türkiye’nin çözebileceği bir konu değildir. Standart uygulamaların ardından kararlar, vize veren ülkeler tarafından alınmaktadır.

Vize Sorunu Nasıl Çözülecek?

Ankara, sorunun çözümü için sürekli olarak görüşmeler yapmaktadır. Geçen yıl büyükelçiler bakanlık tarafından uyarılarak, çözüm yolu aranmıştır. Bunun yanı sıra, diplomatik girişimler ve adımlar atılmaktadır. Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan girişimler arasında iş insanları ve öğrenciler için başvuru sürecinin kolaylaştırılması, vizelerin uzun süreli ve çoklu giriş şeklinde verilmesi bulunmaktadır.

TIR’lar da Mal Taşıma İçin Sırada

Uluslararası taşımacılık yapan TIR şoförleri de Schengen vizesi sorunundan muzdarip durumdadır. Uzun süreler randevu beklemekte, randevu alabilseler dahi pasaportlarını beklemektedirler. Bu durum, taşımacılık sistemini olumsuz etkilemektedir. Bulgaristan’ın Schengen bölgesine dahil olmasıyla birlikte sorun daha da karmaşık bir hal almıştır. Schengen vizesinin uygulama kuralları gereği ilk giriş yapılan ülkeden alınması gerektiğinden, Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınacak mallar için başvurular Bulgaristan üzerinden yapılmaktadır. Ancak Türkiye’de 870 bin TIR şoförünün Avrupa ülkelerine taşımacılık yaptığı hesaba katıldığında, Bulgaristan’ın bu taleplere zamanında yanıt vermesi zorlaşmaktadır. Dışişleri Bakanlığı, bu sorunun çözümü için girişimlerde bulunmaktadır. Yetkililer, Avrupa Birliği’nin, bu sorunu çözülecek sıkıntılar listesinin üst sıralarına alması gerektiğini vurgulamakta ve “Bu mallar Türkiye üzerinden taşınmadığı takdirde ekonomik anlamda değerlerini kaybeder. AB için bu durum maddi kayıplara yol açar” değerlendirmesinde bulunmaktadır.