Voleybol Kayıtlarında Büyük Artış: Türk Kadın Voleybolunda Ezber Bozan Yükseliş

Fileye hücum

İstanbul’da voleybol takımlarının sayısı tüm beklentileri aşarak büyük bir artış gösterdi. 10-17 yaş aralığındaki 80 takımın bulunduğu 9 kampüste, geçen yıla göre kayıtlı voleybolcu sayısı %57 oranında arttı. Sadece Ağustos ayında yapılan başvurular da geçen yıla göre %27 oranında yükseldi. Bu büyük artışta, Kadın Milli Takımı’nın FIVB Milletler Ligi ve Avrupa Şampiyonası maçlarının etkisi büyük oldu. Milli Takım maçları devam ederken başvuruların bu kadar fazla olması, açıkça ezber bozan bir durum.

Eczacıbaşı-Geleceğe Smaç Okulları da 6-12 yaş aralığındaki öğrenciler arasında büyük bir ilgi gördü. Eylül-Haziran döneminde gerçekleşen voleybol okulu antrenmanlarına kayıt yaptıran öğrenci sayısı Ağustos 2022’de 100 kişi iken, Ağustos 2023’te bu sayı 1500’e çıktı. Bu, kayıtlarda 15 katlık bir artış demek. Bu yılın kayıtları da önceki yıla göre yaklaşık 2.5 kat arttı. Geçmiş yıllarda Eylül ayında başlayan voleybol okullarının kayıtları, bu yıl erken tarihlerde başladı ve 15 Ekim’e kadar çoğu kampüsün kontenjanlarını doldurması ve kayıtlarını kapatması bekleniyor.

2022-2023 sezonunda 10 ildeki 25 kampüste toplam 5 bin öğrenci bulunurken, bugün itibarıyla bu sayı 4 bini aşmış durumda. Ekim 2023 sonunda bu sayının 6 bini geçmesi ve sezonun 7 bin öğrenciyle kapatılması hedefleniyor. Bu sayede kampüslerin sporcu kontenjanlarını doldurması ve neredeyse yüzde 100 doluluk oranıyla çalışması planlanıyor. Eczacıbaşı Geleceğe Smaç voleybol okulu öğrenci ve voleybolcu sayısında ise %40 artış bekleniyor, önceki sezonlara göre.

Filenin Sultanları’nın büyük başarıları, voleybola olan ilgiyi artırdı. Tüm Fabrika Voleybol okullarında öğrenci sayılarında büyük bir artış yaşandı. Daha önce yaz aylarında seyahatler ve şehir değişiklikleri nedeniyle antrenmanlara devam etmekte düşüş gözlenirken, son yıllarda bu trendde bir yükseliş var. Özellikle Kahramanmaraş, Şırnak, Hakkari, Van, Muş ve Mardin illerindeki okullarda yoğun bir öğrenci artışı dikkat çekiyor. Sosyal sorumluluk projesi kapsamındaki bu okullarda yaklaşık 1300 öğrenci yer alıyor ve antrenmanlara katılanların yaklaşık %74’ü kız çocuklarından oluşuyor.

Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ tarafından yapılan açıklamaya göre, 2026 Avrupa Şampiyonası Türkiye’de düzenlenecek. Üstündağ, TRT Spor’a yaptığı açıklamada, “2026 Avrupa Şampiyonası’nın final aşamaları Türkiye’de olacak. Başka bir ülkeyle ortak ev sahipliği yapacağız. Ayrıca, 2027 için görüşmelerimiz de devam ediyor” dedi. Bu güzel haber ile birlikte Türk kadın voleybolu için gelecek oldukça parlak görünüyor.