Yalova Dolandırıcılık Skandalı Açığa Çıktı

36 bin kişiye 5 bin yılda bir gün tatil satmışlar

Yalova Emniyet Müdürlüğü, Termal ilçesindeki bir turistik otel ve tesisin, kişileri ücretsiz tatil vaadiyle kandırarak dolandırdığı üzerine yapılan ihbarı değerlendirdi. Yapılan incelemede, şüphelilerin vatandaşları özel eğitim almış kişilerle ikna edip psikolojik baskı uygulayarak devremülk hissesi satma vaadiyle dolandırdığı ortaya çıktı. 10 Haziran’da gerçekleştirilen operasyonda Yalova, İstanbul, Aydın, Adana ve Kütahya’da eşzamanlı olarak 30 şüpheli yakalandı.

Yapılan baskında 29 kişi gözaltına alındı ve sorgularının ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheliler arasında “çıkar amaçlı suç örgütü lideri” olarak suçlanan Orhan Karaderili, eşi Elvan Karaderili, şirketin CEO’su Tevfik Murat Talas ve reklamlarda oyuncu olarak rol alan Yusuf Atala da bulunmaktaydı. 11 kişi tutuklanırken, 16 kişi adli kontrolle serbest bırakıldı, 2 kişi ise savcılıktan serbest kaldı.

Soruşturma sonucunda, hâkimler, savcılar ve üst düzey bürokratlar da dahil olmak üzere en az 36 bin kişiden 10 milyar liralık haksız kazanç elde edildiği tespit edildi. Dolandırılan kişilerin, devremülk alıp tatil yapma umuduyla dolandırıldığı ve 5 bin yılda sadece 1 gün tatil yapabilecekleri hesaplandı. Dolandırıcıların paralarını aktardığı diğer şirketler ve kişilerin hesapları detaylı bir şekilde incelenmekte.

Soruşturma kapsamında, dolandırılan kişilerin cep telefonu ve kimlik bilgilerini alanların mağdur olanlara tekrar ulaşıp onları tekrar dolandırdığı bilgisine ulaşıldı. Yalova polisi bu kişileri de gözaltına aldı. Yalova’da dolandırıcılık davalarının artması sonucu hukuk mahkemelerinin yetersiz kalması üzerine adliyede tüketici mahkemesi kuruldu. Artan şikayetler nedeniyle yeni tüketici mahkemelerinin açılması talep ediliyor.