Kongrede Yanıkların Önemi Vurgulandı
Kızılcahamam’da gerçekleşen “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”nde konuşan Memişoğlu, Türkiye Yanık ve Yangın Afetleri Derneği, Ortadoğu Yanık ve Yangın Afetleri Derneği ile Başkent Üniversitesi Yanık ve Yangın Afetleri Enstitüsü’ne teşekkürlerini sundu. Kongrenin önemine değinen Memişoğlu, “Tıp eğitimim sırasında Hacettepe Üniversitesi’nde öğrencisi olma şerefine eriştiğim Prof. Dr. Mehmet Haberal, yanık tedavisiyle ilgili çalışmalarına daha 1970’li yıllarda başlayarak ülkemize öncülük etmiştir. Sayın hocamız, bilimsel çalışmalarının yanı sıra insan yetiştirme konusundaki emeğiyle de Türk tıbbına önemli katkılarda bulunmuştur. Başkent Üniversitesi ve öncülük ettiği enstitüler aracılığıyla yanık, organ nakli ve afet tıbbı gibi kritik alanlarda ulusal ve uluslararası düzeyde başarılı çalışmalara imza atmıştır. Bu toplantıda yer almak benim için büyük gurur ve vefa duygusudur.” şeklinde konuştu.
Bakan Memişoğlu, yanıkların sadece ciltte meydana gelen bir hasar olmadığını, vücudun metabolik, immün ve psikolojik sistemini etkileyen zorlu bir travma olduğunu belirterek, “Bu nedenle yanık tedavisi sadece müdahaleyi değil, disiplinler arası işbirliğini gerektiren kapsamlı bir iyileştirme sürecidir. Son 20 yılda ülkemiz, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yanık tedavi hizmetlerinde önemli gelişmeler kaydetmiştir. Başlangıçta sadece 3 merkezde 31 yatak kapasitesiyle sunulan hizmetler, şu anda 62 merkezde toplam 780 yatakla modern ve geniş bir hizmet ağına ulaşmıştır. Özellikle büyük şehirlerde kurulan ileri düzey yanık merkezleri, bu gelişimin önemli bir göstergesidir.” şeklinde konuşarak, Avrupa’nın en büyük yanık merkezi olan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yanık Merkezi’nin ileri teknolojilerle donatılmış bir başarı örneği olduğunu vurguladı.
Memişoğlu, yanıkların çoğunun önlenebilir nedenlerden kaynaklandığını belirterek, “Ev kazaları, iş güvenliği eksiklikleri, sıcak sıvılara ve ısı kaynaklarına ilişkin ihmalkar davranışlar, hayat boyu sürebilecek ciddi yaralanmalara yol açabilmektedir. Bu nedenle koruyucu sağlık hizmetleri ve toplumsal farkındalık çalışmaları, tedavi kadar büyük öneme sahiptir.” dedi.
Memişoğlu, sağlık sistemini bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarına göre şekillendirdiklerini belirterek, “Koruyan, geliştiren ve üreten sağlık modelimizle toplum sağlığını tehlikeye atan riskleri en aza indiriyoruz. Sağlık sistemimizi sürekli geliştirmek için eğitim, teknoloji ve altyapıya yatırım yapıyoruz. Sağlık alanında yerli ve milli üretim kapasitemizi artırarak daha güçlü ve sürdürülebilir bir sağlık sistemi oluşturuyoruz.” açıklamasında bulundu.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Mehmet Haberal, Sağlık Bakanı Memişoğlu’na plaket ve çiçek takdim etti.