Yargıtay’da Yeni Başsavcı ve Başkan Seçimleri Devam Ediyor

Yargıtay’da çifte seçim

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’ın Görev Süresi Doluyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, 2020 yılında 4 yıllığına atanmıştı ve görev süresi haziran ayında dolacak. Bu nedenle Yargıtay üyeleri, yeni başsavcı adaylarını belirlemek üzere sandık başına gitti.

Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca yapılan seçimde 8 aday arasından Yaşar Şimşek 86, Muhsin Şentürk 77, Hakan Yüksel 56, Mustafa Erol 33 ve Yusuf Kuzu 31 oy alarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı adayı olarak seçildi. Mevcut Başsavcı Bekir Şahin, Ali Doğan ve Veli Dalgalı ise ilk 5’e giremedi. Ali Doğan 22, Veli Dalgalı 7 ve Şahin ise 1 oy aldı. 327 üyenin katıldığı seçimde 4 boş, 10 geçersiz oy kullanıldı.

Seçimde en fazla oy alan 5 üye, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı adayı olarak belirlendi ve isimleri sıralı liste halinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Erdoğan, sıralamaya ve aldıkları oya bakmadan 15 gün içinde yeni başsavcıyı seçecek. Yeni seçilen başsavcı, yaş haddinden emekli olmadığı sürece 4 yıl görevde kalacak.

Öte yandan Yargıtay’da başkanlık seçimine devam edilirken, dünkü 36. turda Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ve Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez, gerekli 175 oy sayısına ulaşamadı. Akarca 111, Kerkez 169 oy alırken 11 oy boş, 36 oy geçersiz sayıldı. Seçim bugün 37. tur ile devam edecek.