Yaz Sıcakları Tehlike Saçıyor!

‘Cehennem çöl sıcakları’ afet boyutuna ulaştı… Sıcaklıklar ne zaman mevsim normallerine dönecek? ‘Omega blokajının yüksek basıncının etkisindeyiz’

Yaz Sıcakları: Meteorolojiden Uyarı!

İlkbaharın ardından yaz aylarına geçişin yaşandığı günlerde, hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıkmaya başladı. Son bir haftadır etkisini arttıran yüksek sıcaklık, bazı illerde 40 dereceyi aştı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü son değerlendirmelerinde, iç bölgelerde yağışların beklendiğini ancak Ege, Batı Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu’nun sıcaklıklarının ortalamanın üzerinde seyredeceğini belirtiyor. Trakya, İç Ege ve Güneydoğu Anadolu’da sıcaklıkların 40 dereceyi aşacağı, diğer bölgelerde ise 35-40 arasında olacağı tahmin ediliyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir konuyla ilgili şunları söylüyor: “Artık eski bahar ayları, kış ve yaz mevsimlerini görmemiz hayal oldu. Dünya iklimi sürekli değişiyor. Atmosferde yaşanan farklılıklar insan yaşamını olumsuz etkiliyor. Özellikle küresel ısınma, hava basınç sistemlerini etkileyerek mevsimsel sonuçlara yol açıyor.”

Dr. Özdemir, son zamanlardaki ekstrem sıcaklık için Omega blokajının yüksek basınç sırtının ülkemiz üzerinde yer aldığına dikkat çekiyor. Bu durumun havanın aşırı sıcak ve kurak geçmesine neden olduğunu belirtiyor.

“Rüzgârların güneyli olması ve Afrika üzerinden gelen tozlarla ‘cehennem çöl sıcakları’ ülkemizde hava sıcaklığını afet boyutuna çıkarmaya başladı,” diyen Dr. Güven Özdemir, aşırı sıcaklarla mücadelenin önemine vurgu yapıyor ve yeşil alanların korunması gerektiğini belirtiyor.

Çarşamba ve perşembe günlerine dikkat çeken Dr. Özdemir, İstanbul’da 35-36 derecelere, Ege ve Akdeniz’de 37-39 derecelere ulaşılacağını söylüyor. Ani sıcak hava dalgalarıyla 40 derecenin üstüne çıkma olasılığının da olduğunu ekliyor.

Dr. Özdemir, Temmuz ve Ağustos aylarında yağış ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, kısa süreli ani yağışlar, sel, hortum, kuvvetli rüzgâr ve fırtına risklerine karşı dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

Fotoğraflar: iStock