Yazdığımız makale başlığı: “Deniz Kaplumbağalarının Nesli Tehlikede: Muğla’nın İztuzu Plajı’nda Yaşanan Durum”

Turiste caretta uyarısı: beslemeyin

Deniz Kaplumbağalarının Nesli Tehlikede

Denizlerde yaşamlarını sürdüren deniz kaplumbağaları, sadece yumurtlamak için mayıs ve eylül ayları arasında karaya çıkmaktadır. Muğla Ortaca’nın İztuzu Plajı, nesli tehlike altındaki caretta carettalara ev sahipliği yapan önemli bölgelerden biridir.

Dünyaca ünlü turistlik ilçeleri Fethiye, Dalaman, Köyceğiz ve Ortaca’ya ev sahipliği yapan Muğla, 9 günlük Ramazan Bayramı tatili için binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Bu dönemde doluluk oranının %100’e ulaşması ve 200 binden fazla kişinin beklenmesiyle birlikte, turist yoğunluğu artmaktadır. Avrupa’nın en iyi kumsalları arasında gösterilen ve caretta carettalara ev sahipliği yapan İztuzu Plajı da kentin en yoğun bölgelerinden biridir.

Ramazan Bayramı tatili sırasında tatilcilerin artmasıyla birlikte Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, yaban hayvanlarına müdahale edilmemesi gerektiğini vurgulayarak şunları belirtmiştir: “Bu hayvanları beslemek, canlıların davranışlarında belirgin değişikliklere yol açabilir ve zarar görmelerine neden olabilir. Deniz kaplumbağaları da dahil olmak üzere hiçbir yaban hayvanına dokunulmamalı ve beslenmemelidir. Denizde kaplumbağa görüldüğü zaman suyun altındaki hareketleri izlenmeli. Tatilcilerin, naylon poşetlerini denize atmaması gerekmektedir. Zira, poşetler denizanası sanılarak yutulan kaplumbağalarımız boğulabilmektedir. Merkezimize getirilen her 10 deniz kaplumbağasından bir ya da ikisinde plastik bulunmaktadır. Doğamızı koruyarak, bez torbalar kullanalım.”