Yeni Vergi Paketi Detayları: Önemli Düzenlemeler ve Değişiklikler

Emekli zammı Meclis’te kabul edildi

Yeni Vergi Paketi Detayları

Meclis gündeminde yer alan “vergi paketi” olarak da bilinen torba yasa teklifi, önemli düzenlemeler içermektedir. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasına eklenen madde ile yaşlılık aylığı asgari 12 bin 500 lira olarak belirlenmiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan hesaplamalara göre, düşük emekli aylıklarına yapılan artışın bu yılın bütçesine ek maliyeti 33 milyar 200 milyon lira olacaktır. 12 bin 500 liranın altında aylık alan emeklilere ise ek ödeme yapılacaktır.

Kamu görevlileri sendikalarının örgütlenme şartlarıyla ilgili “toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde biri” şartı, AK Parti’nin önergesiyle değiştirilmiştir. Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararları doğrultusunda sınırlama olmadan uygulanan yeni düzenleme sayesinde “yüzde 1” şartı yasadan çıkarılmıştır.

Yasayla birlikte yurt dışına çıkış harcı 150 liradan 500 liraya yükseltilmiştir. Yurtdışı çıkış harcı her yıl yeniden değerleme oranında artırılacaktır. Ayrıca vergi usul cezalarında önemli artışlar yapılmış ve kayıt dışılığın cezaları da artırılmıştır.