Yenilikçi Araştırma: Yenilebilir İnsülin Geliştirildi, Diyabet Hastaları İçin Umut Verici Bir Alternatif

İnsülin iğnesi yerine çikolata

Sydney Üniversitesi ve Arktik Üniversitesi’nden bilim insanlarının birlikte yaptığı bir çalışma, insülinin yenilebilir formunu geliştirmiştir. Nature Nanotechnology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, insülini kapsül şeklinde veya “bir parça çikolata” içine yerleştirmek, vücuda insülin almanın yeni bir yolu olabilir.

Bu zamana kadar hap şeklinde üretilemeyen insülinin mide tarafından parçalanması engeli vardı. Bunun üstesinden gelmek için araştırmacılar, insülini enzimlere dayanıklı bir şekilde kapsülleyerek, mikroskobik boyutlardaki nano-taşıyıcılara yerleştirdi. Böylece, bir parça çikolata veya hap şeklinde alınan insülinin midede parçalanmadan vücuda dağılması mümkün hale geldi. Araştırmacılar, yenilebilir insülinin ilk olarak hayvanlarda test edildiğini ve 2025’ten itibaren insan deneylerine geçileceğini belirtmiştir.

Dünya genelinde yaklaşık 425 milyon diyabet hastası bulunmaktadır. Bu hastaların yaklaşık 75 milyonu günlük olarak kendilerine insülin enjekte etmektedir. Yenilebilir insülin, bu hastalar için umut verici bir alternatif olabilir.