“Yerel Seçimler Öncesi Deprem Uzmanlarından Uyarı: Deprem Direnci Önemli!”

Deprem uzmanlarından deprem hazırlığı için çağrı:  ‘İstanbul’da deprem planı olan seçilsin’

Yerel seçimler, 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek. Büyük şehirlerde aday belirleme süreci devam ederken, deprem ve afet uzmanları, İstanbul’da beklenen depreme dikkat çekerek seçmenlere bilinçli oy kullanmanın önemini vurguladı.

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Naci Görür, “Geleceğimiz için deprem direnci yüksek şehirlere sahip olmamız gerekiyor. Bugün ya da gelecekte 7’nin üzerinde büyük bir deprem meydana gelebilir ve vatandaşlarımız hayatını kaybedebilir. Siyasetçileri, deprem güvenli yaşam alanları için yatırım yapmaya ikna etmemiz gerekiyor. Vatandaşların ellerinden birçok şey gelir çünkü onlar oy verir. Deprem siyaset üstü bir konudur. Hangi partiye destek vermek istiyorlarsa desteklesinler, ancak adayın yaşadığı yerin deprem güvenliği ile ilgili planı, programı ve fikri olmalı” dedi.

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak ise “Beklenen deprem, sadece İstanbul’un değil Marmara Bölgesi’nin bir sorunudur. İstanbul’da oluşacak bir deprem, tüm seçmenleri etkileyecektir. Bu nedenle siyasi görüş ya da ekonomik seviye ayrımı yapmaksızın, tüm adayların aynı fikirde olması gerekmektedir. Farklı fikirler beklenemez” şeklinde konuştu.

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği’nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da “İstanbul’a seçilecek belediye başkanı, çevre dostu, doğaya, iklim ve insanlara saygılı olmalıdır. Toplum refahından daha çok rant düşüncesine odaklanmamalıdır. İstanbul’u depreme hazırlayacak bir vizyona sahip olmazsak, yapılan binalara göz yumarız ancak tonlarca betonun altında kalır ve ölürüz. Belediye başkanı hiçbir şey söylemezse, dere yataklarında bina inşa eder ve bodrum katlarını satar, para kazanırız. Ancak bir gece yağmur yağdığında insanlar boğularak ölür” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’da 1600 yıllık Saint George Kilisesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenerek ağır hasar aldı. Sanat merkezi olarak kullanılan kilise, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarıyla eski günlerine kavuşmayı hedefliyor.

Diyarbakır Müze Müdürü Müjdat Gizligöl, çalışmaların bir yıl içinde tamamlanmayı planladığını belirterek “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın en önemsediği yapılar arasındadır. Tamamlandığında çok güzel olacak ve güzel sanatsal etkinlikler gerçekleştirilecek” açıklamasında bulundu.